Неделя, 3 Декември 2023

Световен ден на инсулта - 29 октомври 2022 г.

Световен ден на инсулта - 29 октомври 2022 г.
Публикация   23:26     28 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     302

Обществени, здравни, и образователни институции и неправителствени организации се обединяват около борбата с инсулта

  Водени от желанието да работят за доброто на Русе и здравето на неговите жители, представители на Община Русе, РУО Русе, Фондация „Сърце за сърце за България“, Лайънс Клуб Русе Сексагинта Приста и УМБАЛ “МедикаРусе“ ще проведат официална работна среща,която да положи основите на съвместен проект за осъществяване на здравнообразователната програма БЪРЗИ ГЕРОИ 112 на територията на община Русе.

   Отбелязването на Световния ден на инсулта – 29-ти октомври ще започне на 28.10 с тържество пред сградата на УМБАЛ „Медика Русе“, където малки дечица от училище „Васил Априлов“ ще пуснат в небето пурпурно сини балони като символ на загриженост и внимание към проблема с инсулта в България.

„БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ е здравнообразователна програма, насочена специално към деца от 6 до 9 години и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност.

   Целта на тези активности е да се повишат вниманието и здравната култура на хората в Община Русе и региона по жизненоважната тема за инсулта.

  • Тържествено отбелязване на Световния ден на инсулта: пред УМБАЛ „Медика Русе“ (от северната страна на болницата, до естакадата )- 28.10.2022 (петък), 12.15 часа,
  • Официална работна среща с представители на Община Русе, РУО Русе, Фондация „Сърце за сърце за България“, Лайънс Клуб Русе Сексагинта Приста и УМБАЛ „Медика Русе“: 28.10.2022 (петък), 13.00 часа, в сградата на РУО Русе (адрес Русе, ул. “Църковна независимост“ № 18).

   Според Световната организация по инсулт, 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си!Той е и причина №1 за инвалидизация и смърт в България. 

   Всеки ден някой от нас губи майка или татко, а децата ни-любима баба или дядо. 

   Но инсултът е лечим ако се реагира навреме.  За да знаят как да си помагат хората, трябва да се изостри вниманието на обществото към инсулта, като напр. разпознаване на симптомите и правилна реакция в случай на спешност. 

 

Тагове : инсулт ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha