Понеделник, 13 Май 2024

Пенчо Милков представи на национален форум напредъка на Русе в управлението на отпадъците

Пенчо Милков представи на национален форум напредъка на Русе в управлението на отпадъците
Публикация   17:17     24 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     252

   Кметът Пенчо Милков представи опита на Община Русе в управлението на отпадъците на форума „Интелигентни решения за българските общини“ по покана на организаторите от Националното сдружение на общините в Република България.

   „В новата обществена поръчка за сметосъбиране в малките населени места от общината сме заложили разполагането на индивидуални съдове за съхранение на битовите отпадъци от домакинствата“, сподели кметът. Целта е Общината да се подготви за предстоящите промени в методиката за определяне размера на таксата битови отпадъци според количеството генерирани отпадъци, каквито са насоките на държавата и ЕС. Чрез изпълнението на тази система за събиране на битовите отпадъци от населените места ще се набави предварителна информация за конкретното количество отпадъци, което се генерира от всяко домакинство/обект. Впоследствие тя ще послужи за индивидуалното начисляване на такса битови отпадъци. Контейнерите ще бъдат оборудвани с чипове, чрез които ще се предава информация за количеството на отпадъците в момента на обслужването на съда от сметосъбиращ автомобил.

   Милков разказа и за непрекъснато нарастващия дял на сепарираните отпадъци в резултат на промените и модернизацията на техническото обордуване в сепариращата инсталация в Русе. 

   „Когато встъпих в длъжност като кмет, почти всичкият отпадък от домакинствата отиваше на депо и по-малко от 1% се отделяше за повторна употреба“, заяви той. След подмяна на основния модул на инсталацията, добавяне на още техника и осигуряване на по–голям брой работни места за сепариране  на отпадъци, средно месечно вече се отделят  8%.

   За да се намали делът на отпадъците на депо, на разположение на русенци са 32 контейнера за дрехи и обувки от домакинствата. Със собствени средства Община Русе закупи и неупотребяван специализиран товарен автомобил, който ще обслужва 15-те контейнера за строителни отпадъци, които русенци ползват безвъзмездно от м.август.

   Наред с това на територията на Русе има близо 260 точки за разделно събиране на отпадъци от опаковки, а още близо 50 - в Мартен и с. Николово.

   По проект „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово" предстои въвеждането в експлоатация на разположените в различни квартали на Русе Центрове за разделно събиране на отпадъци, в които ще се приемат електрическо и електронно оборудване, отпадъци от опаковки, опасни отпадъци от бита, лекарства с изтекъл срок на годност, акумулатори и батерии, пържилни мазнини, флакони със сгъстени газове, тонер касети и луминесцентни лампи.

   Продължават регулярните кампании (два пъти годишно) за предаване на опасни отпадъци, а през 2022 г. са постигнати най-големи количества на разделно събраните отпадъци от излезли от употреба електронно и електрическо оборудване.

   За освобождаването на улици и тротоари от излезли от употреба МПС Община Русе продължава непрекъснатите комисии, вследствие на които 692 автомобила са премахнати доброволно от собствениците, а 44 са принудително репатрирани до паркинга за утилизиране.

   Кметът постави и въпроса за нерегламентираното използване на съдовете за общ битов отпадък от домакинствата и съдовете за отпадъци от опаковки от страна на ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради. Съгласно Закона за управление на отпадъците те трябва да ги събират отделно и предават на лица, притежаващи съответното разрешително. Милков предложи законът да се измени, така че кметовете или оправомощени от тях длъжностни лица да имат право да санкционират нарушителите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha