Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания
Публикация   16:41     24 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     275

   Риши Сунак ще бъде следващият министър-председател на Обединеното кралство, след като другите кандидати за лидерския пост в Консервативната партия се отказаха от надпреварата, предаде Ройтерс.

   Така Сунак ще поеме задачата да стабилизира дълбоко разделена Великобритания в условията на икономически спад, който ще направи милиони хора по-бедни.

   Сунак, който е един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен да състави правителство от крал Чарлз III, заменяйки Лиз Тръс, която издържа на поста само 44 дни.

   Дотук се стигна, след като Пени Мордонт не успя да получи достатъчно подкрепа от депутатите, a бившият премиер Борис Джонсън се оттегли от надпреварата още през уикенда, като заяви, че вече не може да обедини партията.

   „Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа“, коментира Мордонт в изявление, след като се оттегли от надпреварата само минути преди да бъде обявен победителят

   Паундът и доходността на британските държавни облигации скочиха за кратко след новината за оттеглянето на Мордонт, но скоро се върнаха на предишните си нива.

   42-годишният бивш министър на финансите Сунак става третият министър-председател на Великобритания в рамките на по-малко от два месеца, натоварен със задачата да възстанови стабилността на страната, разтърсена от години на политически и икономически сътресения

   Мултимилионерът, бивш шеф на хедж фонд, се очаква да предприеме дълбоки съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на Великобритания, в момент, когато страната се плъзга към рецесия, повлечена от нарастващите разходи за енергия и храна.

   Великобритания е в състояние на перманентна криза, откакто през 2016 г. гласува да напусне Европейския съюз.

Сунак привлече националното внимание, когато на 39 години стана министър на финансите в кабинета на Джонсън точно когато пандемията от COVID-19 удари Великобритания, разработвайки успешната схема за подкрепа на хората, които бяха пуснати във временен отпуск.

   Бившият анализатор на Goldman Sachs ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски произход.

   Семейството му емигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век - период, когато много хора от бившите колонии на Великобритания се преместват в страната, за да й помогнат да се възстанови след Втората световна война.

   След като завършва Оксфордския университет, той отива в Станфордския университет, където среща съпругата си Акшата Мърти, чийто баща е индийският милиардер Нараяна Мърти, основател на аутсорсинг гиганта Infosys Ltd.

Тагове : Сунак , премиер ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още