Трима българи са в топ 100 на най-влиятелните евродепутати

Трима българи са в топ 100 на най-влиятелните евродепутати
Публикация   09:51     23 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     299

   Трима български евродепутати са включени в класация за стоте най-влиятелни членове на Европейския парламент, а българската делегация е сред най-добре представящите се по въпросите на цифровата политика.

   Емил Радев (ГЕРБ; Европейска народна партия) и Сергей Станишев (БСП; Социалисти и демократи) са поставени съответно на 73-о и 74-о място в класацията на изследователската платформа EUmatrix. Петър Витанов (БСП; Социалисти и демократи) също е в топ 100 - заема 86-о място.

   Проучването измерва влиянието чрез комбинация от няколко критерия, групирани в следните категории:

  • официални и неофициални лидерски позиции
  • законодателна работа
  • политическа мрежа
  • членство в комисии
  • поведение при гласуване.

Повече за методологията четете в края на текста. Най-добрият резултат и за тримата българи е по критерия "лидерство".

Топ 10 на най-влиятелните евродепутати са:

  1. Роберта Мецола (ЕНП; Малта), тя е председател на Европейския парламент,
  2. Манфред Вебер (ЕНП; Германия),
  3. Хейди Хаутала (Зелени/Европейски свободен алианс; Финландия),
  4. Ираче Гарсия Перес (Социалисти и демократи; Испания),
  5. Йохан Ван Овертвелт (Европейски консерватори и реформисти; Белгия),
  6. Хуан Фернандо Лопес Агилар (Социалисти и демократи; Испания),
  7. Бернд Ланге (Социалисти и демократи; Германия),
  8. Стефан Сежурне ("Обнови Европа"; Франция),
  9. Бас Ейкхаут (Зелени/Европейски свободен алианс; Нидерландия),
  10. Отмар Карас (ЕНП; Австрия).

Германската делегация е най-влиятелната като цяло и също така e една от най-добре представящите се пропорционално на своя размер. Обратно, французите и италианците се представят по-слабо, независимо от размера на техните делегации.

Сред малките страни малтийците, люксембургците и финландците в най-голяма степен надскачат възможностите си, докато словаците, кипърците и словенците са националните групи с най-слаби резултати.

  • Членовете на групата на социалистите и демократите се представят по-добре от очакваното в най-голяма степен, що се отнася до средното влияние.
  • Но депутатите на Европейската народна партия изглежда печелят позиции през последната година и остават най-влиятелните, взети като цяло.
  • Представителите на либералната "Обнови Европа" са по-силни от очакваното, когато става въпрос за получаване на лидерски позиции, важно законодателство или просто спечелване на гласове, докато евродепутатите от ЕНП и социалисти и демократи имат по-силни мрежи.
   Оценките за здравните, цифровите, енергийните и селскостопанските политики показват смесени тенденции що се отнася до влиянието по държави или по политически групи.

   Например, депутатите от Северозападна Европа имат средно по-голямо влияние върху енергийните и селскостопанските теми, докато тези от Централна и Източна Европа остават по-влиятелни от средното в цифровата и, в по-малка степен, в здравната политика.

   Що се отнася до политическите групи, ЕНП печели позиции в области, в които преди изпитваше затруднения, като здравеопазване и селско стопанство, докато лявоцентристките сили подобряват представянето си по цифровите теми.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още