Почина Антон Дончев, авторът на ,,Време разделно,,

Почина Антон Дончев,  авторът на ,,Време разделно,,
Публикация   19:35     20 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     337

   Българският писател акад. Антон Дончев е починал на 92-годишна възраст в четвъртък, съобщи бТВ. По информация на телевизията това се е случило в реанимацията на ВМА, където е бил лекуван от сърдечна болест.

   Депутатите в 48-ото Народно събрание почетоха паметта му с минута мълчание.

Авторът е роден в Бургас и завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1953 г., като впоследствие отказва да бъде съдия във Велико Търново и решава да стане писател.

   Първият му самостоятелен роман "Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас", е публикуван през 1961 г.

   Той е най-известен с втория си роман - "Време разделно", публикуван през 1964 г. Книгата е преведена на редица чужди езици и получава номинация в САЩ от фондацията "Джейн и Ървинг Стоун" за най-добър исторически роман.

   През 1987 г. режисьорът Людмил Стайков прави екранизация на романа, която през 2015 г. е избрана за най-любим филм на българските зрители в предаването на БНТ "Лачените обувки на българското кино".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha