Четвъртото издание на ,,Детско полицейско управление,, при ОДМВР - РУСЕ стартира днес в СУ „Йордан Йовков“ - Русе

Четвъртото издание на ,,Детско полицейско управление,,  при  ОДМВР - РУСЕ стартира днес в СУ „Йордан Йовков“ - Русе
Публикация   19:27     17 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     356

   Стартът на четвъртото издание от Националната програмата „Детско полицейско управление“, реализирана на територията на ОДМВР - Русе, бе даден днес на официална церемония в СУ „Йордан Йовков“ в гр. Русе.

 
   Гости на тържеството бяха д-р Росица Георгиева, началник на Регионално управление на образованието в Русе, началникът на Първо РУ при ОДМВР - Русе главен инспектор Пламен Първанов, г-жа Антоанета Ябанозова, директор на Български червен кръст - Русе, учители от детска градина „Пинокио“ в Русе, отец Йордан от Храм „Свети Георги“, служители на МВР, ученици, родители и други.  

   Церемонията по откриването започна с тържествено внасяне на специално изработеното знаме на Детското полицейско управление при СУ „Йордан Йовков“, което премина пред строя на децата-доброволци, облечени в чисто новите си прекрасни униформи, носещи емблемата на ДПУ.

   Директорът на училището –  Кремена Кръстева и началникът на Първо РУ главен инспектор Пламен Първанов  размениха, подписани от двете партньорски страни, Споразумение и Декларация за съвместна дейност по проекта, а децата-доброволци в ДПУ, от трети клас, положиха тържествено клетва.

   „Аз, доброволецът в Детското полицейско управление, обещавам да уважавам и защитавам хората; да познавам и спазвам законите и да не се примирявам с нарушенията; да се грижа за своята безопасност и тази на другите; да нося отговорност за своите постъпки; да развивам уменията си, да овладявам гнева и страха, да бъда вежлив и добронамерен; да познава своите права и задължения; да отстоявам правата си, без да засягам правата на другите; да не отминавам зов за помощ и винаги да бъда готов да помагам на хора в беда; до допринасям за приятелството и партньорството в детския полицейски екип; да вярвам в себе си и никога да не се предавам; да бъда достоен българин. Заклех се!”

   След официалната част, в малко по-неформална обстановка в двора на учебното заведение, учениците имаха възможност да общуват със служители на Първо РУ, да разгледат полицейски автомобили, техниката на униформените, както и да си направят снимки със своите бъдещи колеги.

   Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, в която участват представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Български младежки червен кръст, Българска православна църква, Български туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от Българския червен кръст, Българския младежки червен кръст, Българския туристически съюз, представители на Българската православна църква и други партньори.

   Началото на програмата в нашата област бе поставено на 16 май 2016 г., когато в шест учебни заведения в Русенска област се откриха Детски полицейски управления, в които взеха участие над 130 деца, а до момента в обучението са преминали над 400 ученици.
Целта на инициативата „Детско полицейско управление” е децата-доброволци да получат знания и опит, които да споделят със своите връстници. Това е кампания, която не само е интересна и забавна за децата, но им дава възможност да придобият много нови умения, които да прилагат в ежедневието си. В срещите с децата се включват различни полицейски служители от ОДМВР – Русе, служители от други структури на МВР, както и експерти от партньорските на програмата организации.

   B yчeбнaтa пpoгpaмa ca вписани чacoвe пo бeзoпacнo пoвeдeниe нa пътя, ĸypc пo личнa зaщитa, opъжeзнaниe, ĸpиминaлиcтиĸa, yчacтиe в пoлицeйcĸи пpoвepĸи и др. Учeницитe пpeминaват и лeĸции зa cпpaвянe c aгpecиятa и зa вpeдaтa oт нapĸoтицитe. Идeятa e дeцaтa, зaбaвлявaйĸи ce, дa пoлyчaвaт знaния и yмeния зa: oпaзвaнe нa cвoя живoт и тoзи нa пpиятeлитe cи; cпpaвянe в тpyдни cитyaции c paзлични пpeдизвиĸaтeлcтвa вĸъщи, в yчилищe, нa yлицaтa, в плaнинaтa; cвoитe пpaвa и oтгoвopнocти пpeд oбщecтвoтo; paбoтa в eĸип, yвaжeниe и тoлepaнтнocт ĸъм чyждoтo мнeниe и paзличнитe oт тяx; и т.н.

   Основни партньори в реализирането на програмата „Детско полицейско управление“ в Русенска област са: Регионалното управление на образованието – Русе; БЧК; Българска православна църква – Русенска епархия; ръководители, учители и родители от съответните учебни заведения.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha