Проучване: Над половината българи са свили потреблението си и очакват тежка зима

Проучване: Над половината българи са свили потреблението си и очакват тежка зима
Публикация   09:15     13 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     273

Влизането на България в Еврозоната ще се забави поне с две години, смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

    Проучване на социологическа агенция Тренд сред пълнолетното население у нас, направено специално за финансовия форум nEXT DIFI 2022 на b2b Media, показа, че 76 процента се страхуват как ще изкарат зимата.

   Допитването е представително за пълнолетното население на страната, проведено е през август, септември и октомври сред над 1000 респонденти по метода пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". То включва части от редовните проучвания тип "Омнибус" на "Тренд".

   76% от българите се страхуват как ще изкарат зимата, а 78% от хората казват, че се страхуват как ще се справят във финансово отношение през следващата една година, каза съоснователят на Агенция "Тренд" Евелина Славкова, която представи проучване на икономическите нагласи на финансовия форум NEXT DiFi 2022 в София.

   "Няма особена динамика по отношение на демографските характеристики, тоест от най-младите до най-възрастните, от по-бедните през по-богатите и живеещите в столицата и селата, имат страхове по отношение на това как ще се справят финансово през следващата една година", коментира Славкова.

    Заради страха от влошаване на финансовото състояние българите свиват потреблението. Анкетираните посочват, че ограничават покупките на стоки за дома и дрехи.

    Общо 56% заявяват, че пазаруват по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, а 43% се страхуват, че кризата ще доведе до загуба на работните им места.

 

Тагове : проучване ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha