Четвъртък, 9 Май 2024

Стефан Цанев бе удостоен с плакет на областния управител на Русе

 Стефан Цанев бе удостоен с плакет на областния управител на Русе
Публикация   19:31     12 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     441

   Големият български писател, драматург и поет Стефан Цанев бе удостоен с плакет на областния управител на Русе. Най-високото отличие в сферата на културата, което може да бъде присъдено от ръководството на Областната администрация, бе лично връчено на Стефан Цанев от Анатоли Станев. Плакетът се дава за изключителния принос на писателя към българската култура и образование, както и за развитието на гражданското общество в страната. „Горд съм, че Ви познавам. Вие сте пример за съвременен будител, човек, който не остава равнодушен към проблемите на хората в борбата им за справедливост“, заяви Станев. Двамата разговаряха и по редица теми, касаещи съвремието. Според Цанев сред най-важните свободи в живота на човек остава именно възможността той да споделя мнението си свободно. Понастоящем Стефан Цанев работи върху седем театрални комедии, които най-вероятно до края на годината ще бъдат представени пред публика. Всяка от тях е с продължителност от около половин час, като тяхната тематика е по-скоро алегорична.

   Стефан Цанев е роден на 7-и август 1936-а в русенското село Червена вода. Завършва с пълно отличие и златен медал полукласическата гимназия в Русе, а след това журналистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут. Носител е на голям брой литературни и културни награди, сред които наградата за поезия Пеньо Пенев (1988), наградата за детска литература П. Р. Славейков (1992), националната литературна награда Иван Вазов (2004), орден Стара планина, І ст. – за цялостен принос към българската култура (2006), националната награда Христо Г. Данов за цялостен принос в българската литература (2011), наградата Икар за изключителен принос към българския театър (2019).

Творчеството му е превеждано на повечето европейски езици, а също и на китайски, монголски и арабски, а някои от пиесите му са многократно поставяни и в чужбина. Целият творчески път на Цанев минава под знака на трайна читателска и зрителска любов, но това съвсем не означава, че пътят, който извървява е бил лек. Не малко негови произведения по времето на социализма биват цензурирани и дори забранявани.

 

Тагове : Цанев , плакет ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha