Вторник, 14 Май 2024

Пламен Димитров: Инфлацията и приходите в големи размери са "море от щастие" за финансовия министър

Пламен Димитров: Инфлацията и приходите в големи размери са
Публикация   16:23     04 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     270

Заклинанията от милиардни нови дългове първо са невярни, силно преувеличени, смята синдикалният лидер

 Партиите, които ще влязат в новото Народно събрание, спешни мерки, за да бъдат гарантирани доходите на хората, да има гаранции, че енергийните помощи ще бъдат давани към всички фирми, които да запазят работните места и продукцията им да бъде конкурентна. Това коментира пред журналисти в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

   "Очаквам размерът на помощите за отопление да бъде поне удвоен, както и да бъде двукратно увеличен броят на хората, които ги получават", заяви Димитров и посочи, че сега около 300 000 лица и семейства вземат помощи за отопление.

   Пламен Димитров бе в Русе по повод на националната протестна кампания на КНСБ "Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата". В центъра на града синдикалистите разпънаха и протестна шатра.

   Той заяви, че във всички фирми, предприятия, учреждения, болници, институти, където има синдикални организации, се преговоря за увеличение на заплатите, за да се компенсира поне официалната инфлация от 15-15 на сто. По думите му инфлацията на стоките и услугите, които се купуват всеки ден, е между 40 и 50 процента. КНСБ има 280 000 души синдикални членове. В сектор Индустрия имаме вече 17 процента увеличение до септември.

   Време е за актуализация на бюджета, смята Димитров. Нужни са 136 млн. лева, за компенсация на работещите в бюджетния сектор. В образованието вече са получени.

  В бюджет 2023 очакваме да бъде заложена минимална заплата от 850 лева в изпълнение на Директивата на ЕП за минималните работни заплати.

   Вторият момент от кампанията е да бъде приет ясен регламент за колективното договаряне. Едва 28 на сто от работещите в България са покрити с минимални трудови договори. В Германия са 60 на сто, във Франция- 100 процента.  Дрективата изисква в рамките на 5 години да бъдат покрити всички държави- членки да стигнат 80 процента покритие с колективни договори.

  Акцент в кампанията ни са и енергийните помощи- на месец те са 1,2 млрд лева от октомври насам за всички потребители, от които една трета са бюджетните компенсации. Ако ги няма, между 80 000 и 100 000 души са под заплаха да загубят своята работа, и то през зимния период.

   Пламен Димитров призова да се не говори за затягане на коланите на бюджета осначава развързване на коланите на хората- изкарването им на улицата.

   За добро или за лошо, България продължава да бъде сред тези страни, в които икономиката расте. При ръст и при инфлация от подобен размер приходите са "море от щастие" за финансовия министър Очакваме допълнителните приходи да продължат да растат в стотици милиони левове само от тези два фактора, без да вземаме допълнителни дългове.

  За мен заклинанията от милиардни нови дългове първо са невярни, силно преувеличени, като се има предвид, че една част от тях отиват за рефинансиране на стари задължения.

  Бих искал да има редовно правителство, защото, отивайки на избори през зимата, хората ще бъдат още по-разочаровани, коментира президентът на КНСБ.

   Той прогнозира, че ако има нови избори в началото на идната година, избирателната активност ще бъде още по-ниска. 

   "Това делегитимира цялата политическа система, прави я да изглежда в очите на хората непредставителна и дава много по-голяма тежест на радикалните партии", заяви Димитров. 

   По думите му всички политици трябва да намерят разум, за да се състави редовно правителство и да се избегне този сценарий. 

 

/ВЙ/



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha