Фаркашкият тамбурашки оркестър от Русе с номинация за „Живи човешки съкровища- България“

Фаркашкият тамбурашки оркестър от Русе с номинация за „Живи човешки съкровища- България“
Публикация   15:08     30 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     245

    „Традиционно свирене на тамбура във фаркашки стил в гр. Русе” е кандидатурата на област Русе за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ през настоящата година. Това стана ясно от проведено заседание на експертна комисия, председателствана от доц. д-р Валентина Ганева-Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. В състава на журито бяха още представители на Областната администрация и Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища“.

    Кандидатурата представя съхранена градска музикална традиция, уникална за нашето съвремие. Русе е единственият град в България, опазил и до днес тази традиция. Тя е типична форма на музициране за крайдунавския град с над 130-годишна история. „Сред най-големите плюсове на кандидатурата е приемствеността, жизнеността и трансмисията на това изпълнителско изкуство, устойчивото предаване на знанията и уменията чрез неформално обучение на следващите поколения“, коментира областният управител Анатоли Станев. Видима е съпричастността на изпълнителската общност към нематериалното културно наследство. „Номинацията е убедителен пример за съхраняване на знания и умения за културно изразяване от XIX век до днес, които имат важно историческо и художествено значение за града и страната“, допълни още областният управител. „Подкрепата и регистрацията на кандидатурата „Традиционно свирене на тамбура във фаркашки стил в гр. Русе” в Националната система „Живи човешки съкровища – България” ще бъде израз на публично признание на изпълнителското изкуство, ще съдейства за приобщаване на млади хора към елементи на нематериалното културно наследство на страната, ще стимулира реализирането на ефективни програми за подготовка на кадри, предаване на знания, умения и практики на следващите поколения“, смята Станев.

   Кандидатурата бе излъчена от ръководството на Регионалния исторически музей и подкрепена от кмета на Община Русе Пенчо Милков. Именно той е сред хората, които най-активно подкрепят изявите на формацията. Припомняме, че към момента ръководител на Тамбурашкия оркестър е д-р Наталия Константинова, а само през последните години те са участвали в десетки фестивали и завоювала редица отличия.

   Оркестърът е съставен от 39 изпълнители, като най-малките са на възраст от 8 години, а най-възрастните достигат до 40-годишна възраст.  Репертоарът им включва богата палитра от произведения за тамбура на български и чужди композитори. Няма как да не се отбележи и факта, че по предложение на бившия кмет на Русе инж. Божидар Йотов, обучението на състава преминава към Общински детски център за култура и изкуство. Така въпреки много трудната финансова ситуация в страната, той получава подкрепа и от местната власт, която го разпознава като важен за русенската идентичност. Съществени заслуги към развитието на оркестъра има и бившият директор на СУ „Христо Ботев“ Минко Цочев, който е оглавявал и дирекцията по хуманитарни дейности в Община Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha