Вторник, 14 Май 2024

Световен ден на сърцето 29- септември 2022 г. „Използвай сърце за всяко сърце“

Световен ден на  сърцето	 29- септември 2022 г. „Използвай сърце за всяко сърце“
Публикация   08:06     28 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     501

 

 

   Световната федерация на сърцето (WHF) и и Световната здравна организация (WHO) определят 29 септември като ден на сърдечната профилактика или „Световен ден на сърцето“. Целта на този ден е да се постигне широк дебат за превенция на предотвратяемите причини за развитие на сърдечно - съдови заболявания, с основните си две фатални проявления- миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват. Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

            Темата на тазгодишната кампания „Използвай сърце за всяко сърце“ цели да подтикне към грижа- за себе си и към другите; отдаденост на голямата цел - намаляване на сърдечно - съдовите заболявания; любов и съпричастност към околните за намаляване нивата на вредния стрес; обръщане към себе си- за възможността да поставим здравето на първо място. И не на последно място, да се погрижим за околната среда, защото замърсеният въздух се превръща в основен рисков фактор за развитие на заболявания на сърцето и кръвоносната система.

            Какво да направим, за да имаме здраво сърце?

  • повишаване на физическата активност;
  • здравословно хранене;
  • отказ от тютюнопушене.          

             Ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическото натоварване е много важно за тренирането на сърдечния мускул, защото така сърцето изтласква по - голямо количество кръв и до всяка клетка в тялото достига повече кислород. Физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности - здравословно състояние, физическа подготовка, възраст, наличие на хронични заболявания.

            Здравословно, балансирано и правилно хранене и ограничена консумация на сол (до 5 грама дневно), избягване употребата на хидрогенирани мазнини, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са високо рискови фактори.              

Резултат с изображение за ден на сърцетоПушенето е сред основните причини за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове, намалява притока на кислород към сърцето и повишава кръвното налягане- основни фактори за възникване на инфаркт.

            Наднорменото тегло и затлъстяването също са негативни фактори, тъй като сърцето в такива случаи е принудено да работи при по-голямо натоварване.

Регионална здравна инспекция - Русе отбелязва Световния ден на сърцето съвместно с ОУ „Христо Ботев“ с. Щръклево. Учениците ще участват в интерактивно обучение с демонстрации и викторина на теми, свързани с основните рискови фактори.

 

Тагове : сърце , ден , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha