Ще възвърне ли златото силните си позиции като актив убежище?

Ще възвърне ли златото силните си позиции като актив убежище?
Публикация   07:25     27 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     354

Дуелът между Фед и ЕЦБ при вдигането на лихвите се отрази негативно на цената

   През последната година златото претърпя спад, но предвид агресивните действия на централните банки, увеличенията на лихвените проценти и силния долар това е очаквано. При една евентуална рецесия златото отново ще възвърне силните си позиции и ще се търси като актив убежище. Това коментира Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа в Expat Asset Management, в ефира на предаването „В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

   „При засиления долар е нормално златото да отстъпи. 6% делят доларовия индекс от неговите нива през 2002 г., когато наблюдавахме безпрецедентно силен долар за онзи времеви контекст. Паритетът между еврото и долара, а сега и допълнителното поевтиняване на еврото се отразиха на ценообразуването на златото, но това е временна корекция. Инвестиционният рационал е запазен и инвеститорите могат да направят добри включвания с покупки“, смята събеседникът.

   Тодорова подчерта, че в златото трябва да се инвестира дългосрочно. „Докато доларът продължава да бъде толкова силен и имаме агресивен Фед, златото ще продължи да прави корекции и в краткосрочен план цената му ще продължи да пада, което не е нещо драматично. След овладяване на инфлацията и с нормализирането на валутите очакваме ръст в цената му“, категорична е Тодорова.  

  Тя отбеляза, че се намираме в година на на много безпрецедентни събития, каквито не сме очаквали да видим в модерната световна история - войната в Украйна и геополитическото напрежение. След началото на войната в Украйна златото е отбелязало ръст в цената от 6%, но последващата висока инфлация и дуелът между Фед и ЕЦБ при вдигането на лихвите са се отразили негативно върху скъпоценния метал. „Това е нормално временно явление, след стабилизиране на икономическия цикъл би следвало да отпадне“, смята тя.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha