Четвъртък, 20 Юни 2024

10 години предизборни обещания... Втори мост над Дунав при Русе иска Павлова

10 години предизборни обещания... Втори мост над Дунав при Русе иска Павлова
Публикация   21 Септ, 2022   /     akcent.bg   /     482

Градът щял да стане координационен център... Някой помни ли нещо за Дунавската стратегия?

  Снимка: Стотици ТИР- ове в очакване да преминат по втория мост над Дунав мост при Русе

       16 юни, 2012 г 

   Има идея за изграждане на втори мост над река Дунав край Русе или разширение на сегашния, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в крайдунавския град. Тя участва в обществен дебат на тема "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа".

   Павлова обясни, че в момента тече работата по отделните приоритетни оси и области по Дунавската стратегия - да се координират и да започнат да се изготвят проектите. Много е важно през тази и следващата година те да бъдат идентифицирани и да бъдат готови поне на фаза идейни проекти.

   По думите на Павлова сред големите проекти, които са били отбелязани по Дунавската стратегия, са и двата моста над река Дунав - при Оряхово-Бекет и при Силистра - Кълъраш.

   Според министъра изграждането на втори мост или разширяването на този е важно от стратегическа гледна точка - не само за Дунавския регион, но и България като държава на кръстопът, през която преминават пет от европейските транспортни коридори.

   По думите на Павлова след изграждането на пътя Русе-Свиленград Русе ще се превърне в стратегически координационен център на транспортните връзки и това ще доведе до необходимост за нов мост или разширение на сегашния.

   Павлова смята, че има две опции за осигуряване на инвестициите за този проект. Първата е свързана с преговорите с Катар за пътя Русе - Свиленград, към които може да се добави и изграждането на втори мост или разширение на сегашния. Втората възможност е да се търси финансиране от програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния.

   "Тази програма не е толкова голяма като бюджет, но тя винаги финансира стратегически проекти. Ако успеем да постигнем съгласие при преговори с румънската страна, че и за двете държави това е важно, бихме могли да се опитаме да го идентифициране като стратегически важен проект", обясни Павлова.

Тагове : мост , Павлова ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha