Вторник, 14 Май 2024

Русия подготвя ескалация с ,,референдуми,, за присъединяване на почти цяла окупирана Украйна

Русия подготвя ескалация с ,,референдуми,, за присъединяване на почти цяла окупирана Украйна
Публикация   07:31     21 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     235

   След колебания, спекулации и промени в последния момент Русия направи крачката, обявена за червена линия от Украйна: "референдуми" за присъединяване към нея ще има в почти цялата територия на страната, която в момента е под контрола на силите на Москва.

 Четири допитвания ще се състоят между 23 и 27 октомври обявени почти едновременно, може би с помощта на руската държава (дори според официалните сигнали). Коментар на президента Владимир Путин се очаква по-късно днес.

    "Референдум" имаше през 2014 г. и на Кримския полуостров, преди да бъде анексиран от Русия. Сегашните допитвания се провеждат в още по-кратки срокове от кримския: обявяват се дни преди да се състоят, без възможност за кампания, в условията на военна окупация (а в Донбас - на владение на обширни територии с два ключови украински града, Донецк и Луганск, в продължение на осем години). И през 2014-а Западът, а и много други страни, не признаха референдума за законен. Сега, ако допитванията се проведат, не се очаква да е различно.

             Намеса на руската държава

   Русия е заявявала, че смята за "суверенно право" на окупираните територии да изберат съдбата си. Едновременно с това тя, изглежда, ще помогне за организацията на въпросното гласуване.

   Това следва от думите на заместник-председателя на руската Централна избирателна комисия Николай Булаев, заявил пред РИА "Новости", че че Москва окаже съдействие; ще организира секции; ще изпрати наблюдатели и в четирите области.

     Избирателни пунктове, изглежда, ще има, по думите на Булаев, и в самата Русия. Такива може би ще има и в центрове за настаняване на избягали от Донбас.

   Москва е предоставила на Върховния комисарит за бежанците на ООН (ВКБООН) данни за 2.5 млн. украинци, влезли в страната от началото на войната. Данните колко от тях са в подобни центрове и колко са пълнолетни варират. Киев обвинява Москва в отвличане на нейни граждани от окупирани територии.

   Руската служба на Би Би Си обръща внимание, че Булаев не уточнява колко законно или незаконно е подобно действие.

   Москва има готовност и да реагира, след като минат петте дни, на книга необходими за обявяване на резултата.

   Ръководителят на комисията по контрол в руската Дума Олег Морозов заяви, че руският парламент е готов да се събере на спешно извънредно заседание, на което да "приемат всички необходими решения за приемане на новите територии в Руската федерация".

Тагове : Русия , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha