Четвъртък, 16 Май 2024

Над 9000 доброволци от Русенско се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“

Над 9000 доброволци от Русенско се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“
Публикация   07:54     17 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     392

   9020 доброволци от област Русе участваха в десетото юбилейно издание на  националната кампания „Да изчистим България заедно“. В нея се включиха и представители на Областна администрация – Русе, които почистваха района на Парка на младежта. Там те събраха близо 20 чувала с отпадъци, които съдържаха предимно пластмасови бутилки, найлонови торбички, кенчета и празни кутии.

   Почистените места от доброволците в региона са 337, а ремонтираните съоръжения са поне 5. Изчистени са 10 нерегламентирани сметища. В инициативата са се включили 28 неправителствени организации, 27 училища и повече от 100 фирми и ведомства.

   Посочените данни са към 15.30 часа днес, като в началото на идната седмица те ще бъдат актуализирани. Възможни са корекции на представените числа. За целта от Областната управа апелират към всички институции и граждани, включващи се в инициативата да изпратят информация за мястото на почистване, броя на доброволците и събраното количеството отпадъци на e-mail: l.georgieva@ruse.egov.bg. Областният управител Анатоли Станев благодари на всички участници, отбелязвайки, че не е важно да се чисти само в един ден, а бъде даден добър пример. „Същественото е да опазваме природата ежедневно и да спазваме правилата за изхвърляне на отпадъци“, коментира още той.

   Припомняме, че Областната администрация имаше водеща организационна роля за реализирането на кампанията в региона. Общините от областта бяха своевременно снабдени с ръкавици и чували за смет. Материалите бяха осигурени от Министерството на околната среда и водите. И тази година,  със съдействието на Министерството, като партньор на кампанията – в деня на почистването – 17 септември, общините са освободени от дължимата такса за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат реално насърчени да организират прибирането на отпадъка от своята територия.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha