Регионалното министерство планира пускането на два тунела на ,,Хемус,, до края на месеца

Регионалното министерство планира пускането на два тунела на ,,Хемус,, до края на месеца
Публикация   17:00     08 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     453

   явата тръба на тунел "Ечемишка" от магистрала "Хемус", предназначена за трафика в посока Варна - София ще бъде пусната до края на другата седмица, Това съобщи пред Би Ти Ви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. До края на месеца пък ще бъде отворен тунел "Витиня", който се ремонтира в посока София - Варна.

    Ремонтът на "Ечемишка" бе удължаван многократно, като последната заявка от предишния директор на пътната агенция Тодор Василев бе той да е готов до края на август.

    (Той започна на 27 май 2021 година, като първоначално беше обявено, че ще продължи четири месеца. След това срокът два пъти беше удължаван по различни причини - забавяне в производството и доставките на материали вследствие на епидемиологична обстановка, свличането на вече положен бетон и т.н. Последва удължаване до края на април, но заради проблемите с плащанията на пътностроителните фирми и то не беше спазено, а продължено до август.

   Ремонтът на тунел "Ечемишка" беше предвиден като част от мерките, взети след смъртния случай в същата тръба през февруари 2017 г., когато лампа падна върху движещ се автомобил и уби пътуваща в него жена. След инцидента беше направена проверка и служебният кабинет на Огнян Герджиков констатира, че всички тунели по "Хемус" и "Тракия" имат нужда от основен ремонт.

   През есента на 2019 г. Европейската комисия изпрати уведомителни писма до няколко държави, сред които и България, които не спазват директивата за минимални мерки за безопасност в тунелите, дълги над 500 м. Досега за ремонта на двете тръби на тунела са изхарчени или предвидени общо около 30 млн. лв., а настоящият се извършва от държавната фирма "Автомагистрали".

Ремонтът на тунел "Витиня" започна на 1 юли. Европейски директиви за безопасност, изискващи напречна връзка между тунелите, наложиха затварянето на тръбата в посока Варна за около три месеца. След изпълнението на ремонта това ще бъде единственият тунел в България, който към този момент да отговаря на всички евродирективи за безопасност.

   В  инвестиционната програма е предвидено през 2022 г. да бъдат обявени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители и строителен надзор при основния ремонт на тунелитЕ "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус".


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още