Националната програма за лозаро-винарския сектор предвижда Министерството на земеделието

Националната програма за лозаро-винарския сектор предвижда Министерството на земеделието
Публикация   05 Септ, 2022   /     akcent.bg   /     661

   Популяризирането на системата за качество при производството на вина със Защитено географско указание (ЗГУ) и Защитено наименование за произход (ЗНП) се предвижда по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., съобщиха от Министерството на земеделието.

   Дейностите, които могат да се финансират по мярката, са свързани с участия и провеждане на информационни кампании, мероприятия, изложения, панаири, фестивали, конференции и други събития, които да промотират качествените вина. Мярката е насочена и към запознаване на потребителите с отговорната консумация на вино. 

   Приемът на проектни предложения ще е в периода 26-28 септември включително, като заявления ще се приемат в Централно управление на Държавен фонд „Земеделие“. Определеният бюджет е 800 000 лв., а максималната стойност на един заявен проект може да бъде 200 000 лева. Финансирането е до 80% от одобрените и извършени разходи.

   Допустими кандидати по мярката са признати организации на производители на лозаро-винарски продукти и асоциации на организации на производители на лозаро-винарски продукти. Документи за участие могат да подават и междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, както и публичноправни организации. 

   Договорите за предоставяне на финансова помощ ще бъдат сключени до 31 декември 2022 г., а одобрените за изпълнение дейности и разходи, както и плащанията по тях, следва да бъдат извършени до 15 октомври 2023 г., съобщиха от Министерството.

Тагове : програма , лозя , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още