Почина Михаил Горбачов, бащата на съветската перестройка

Почина Михаил Горбачов, бащата на съветската перестройка
Публикация   07:01     31 Авг, 2022 /     akcent.bg   /     395

   Михаил Горбачов, последният генерален секретар на ЦК на КПСС и последният ръководител на Съветския съюз, почина на 92 години.

   Това съобщи Централната клинична болница в Москва, предаде държавната информационна агенция ТАСС.

   "Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сергеевич Горбачов", казаха от болницата.

   Той ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, каза източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

   С идването си на власт през 1985 г. Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който тогава е изправен пред сериозни кризи. 

   Когато през 1989 г. продемократичните протести обхванаха страните от съветския блок в комунистическа Източна Европа, той се въздържа да използва сила - за разлика от предишните лидери на Кремъл, които изпратиха танкове, за да потушат въстанията в Унгария през 1956 г. и Чехословакия през 1968 г.

    Протестите обаче подхраниха стремежа към автономия в 15-те републики на Съветския съюз, които се разпаднахахаотично през следващите две години.

   Горбачов напразно се бори да предотврати този разпад. Когато става генерален секретар на Съветската комунистическа партия през 1985 г., едва 54-годишен, той си поставя за цел да съживи системата, като въведе ограничени политически и икономически свободи, но реформите му излизат извън контрол.

    Политиката му на "гласност" - свобода на словото - позволи немислими дотогава критики към партията и държавата, но също така окуражи националистите, които започнаха да настояват за независимост в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и други страни. 

   Привърженик на политиката на сближаване със Запада, той получава Нобелова награда за мир през 1990 г.

   Между 1990 и 1991 г. е първият и последен президент на Съветския съюз - подава оставка на 25 декември 1991 г., което води до края на СССР.

  92-годишният политик смята за най-голямото дело на своя живот именно перестройката.

   "Дълбоко съм убеден, че тя бе необходима, и че я водехме в правилната посока. Главното, което постигнахме в страната, е, че хората придобиха свобода, приключихме с тоталитарната система - разказва пред агенция ТАСС Горбачов на рождения си ден. - И затова дойде и опитът да се отклони страната обратно към миналото - пучът обаче не сполучи. А на външната сцена главното бе прекратяването на Студената война, радикалното съкращаване на ядрените оръжия".

   Горбачов твърди, че винаги е взимал принципни решения - и в живота, и в политиката. И не би ги променил.

   "В политиката, разбира се, сега се вижда сясно, че имаше пропуски. Знам, че ме критикуват за "доверчивост". Но ако не се доверявах на хората, перестройката даже нямаше да започне.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha