Съдът в Страсбург: Лицензът на КТБ е отнет с три нарушения

Съдът в Страсбург: Лицензът на КТБ е отнет с три нарушения
Публикация   17:18     30 Авг, 2022 /     akcent.bg   /     268

   Три нарушения - две на правото на справедлив съдебен процес и едно на защита на собствеността, установи единодушно Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) в днешно решение по делото, образувано по жалби на отстранените изпълнителни директори на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

   В жалбите беше оспорено отнемането в края на 2014 г. на лиценза на КТБ от Българската народна банка (БНБ) като се твърдеше, че това е станало без възможност за оспорване от страна на КТБ и без надлежния съдебен контрол. По това време управител на централната банка бе Иван Искров.

   ЕСПЧ приема, че относимото законодателство и съдебната практика по тълкуването и прилагането му са лишили жалбоподателя от съдебна защита срещу решението за отнемане на лиценза. Освен това съдът приема, че КТБ е представлявана в съда от лица, зависими от БНБ и банката не е могла да изложи собствените си доводи пред българските съдилища и така да защити интереса си. Нещо повече - не е имало налице нито съдебни, нито други гаранции срещу произвол при вземането на решението за отнемане на лиценза на КТБ.

   ЕСПЧ приема, че по реда на чл. 46 (обвързваща сила и прилагане) единственият начин да се поправи нарушението наКонвенцията, отнасящо се до невъзможността на КТБ да получи надлежен съдебен контрол за отнемането на лиценза, е било, като се осигури на КТБ такава възможност. Съдът подчертава обаче, че от това решение не следва непременно задължението да се отмени отнемането на лиценза и да се прекратят последиците от него.

   Съдът в Страсбург допълва, че отнемането на лиценза не е непременно незаконосъобразно или необосновано решение и не следва да бъде отменяно. В решението си съдът посочва и че България трябва да преразгледа законодателството, да установи има ли пропуски и да ги отстрани, за да не се допускат други подобни нарушения.

   Съдът отхвърля иска за обезщетение в размер на над 5.3 млрд. лв.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha