Вторник, 14 Май 2024

Десислава Атанасова: Каквото се случва с управлението на Русе, би се случило с държавата под управлението на БСП

Десислава Атанасова: Каквото се случва с управлението на Русе, би се случило с държавата под управлението на БСП
Публикация   14:48     18 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     567

   Считам, че се движим все по-ускорено към предсрочни парламентарни избори. Вероятно това ще се случи в началото на октомври. Смятаме, че бившите коалиционни партньори не искат да съставят правителство. Това заяви днес на пресконференция в Русе народната представителка и председател на парламентарната група на ГЕБ-СДС Десислава Атанасова.

   Тя припомни колко разделителни линии поставяха до скоро бившите коалиционни партньори и допълни: „БСП няма да излъчи кандидат за министър председател. Те си дават сметка в какво състояние е държавата, за инфлацията, за влошените макроикономически прогнози на БНБ, за липсата на дългосрочни договори за доставка на газ... Управление с мандат на БСП ни връща към 1996-97-а година, инфлацията беше на рекордни нива, но се надявам, че това, че България е в чакалнята на еврозоната, би ограничило проблем в банковата система.”

   Според Атанасова съвсем очаквано Президентът Радев е връчил мандат на  БСП, но „С малко над 25 човека да бъдеш мандатоносител е същото, като с 16 да си „морален стожер” на обществото и единствено да претендираш, че ти носиш слогана „съдебна реформа”.  

   Изчегъртването на ГЕРБ повече от 2 години е неуспешно, посочи Десислава Атанасова и припомни, че миналата седмица ГЕРБ спечели в „истинска социология”, на избори за местна власт на първи тур 5 победи. В този смисъл и днешните социологически изследвания показват, че най-много от българските граждани подкрепят ГЕРБ. „До сега партията се е справяла много пъти с различни кризи в държавата и ние сме убедени, че ако се търсят начини за консенсус, те трябва да минават през стабилност и грижа за българските граждани и през екип, който има управленски опит и може да взема решения и да ги отстоява”, каза Атанасова и цитира решението за изгонването на руските дипломати, което беше подкрепено от ГЕРБ в парламента.

   Тя изрази своята увереност, че българският народ е мъдър и за тази една година си е направил достатъчно изводи. „Нищо не става с магическа пръчка, дори един от големите проблеми на Русе с тапата на Дунав мост все още не е решен. Все още не е решен проблемът с чистота на въздуха на Русе, все още пътя Русе-Велико Търново няма никакво решение, няма ферибот и т.н. Никои от въпросите, с които тази промяна дойде, не са решени, каза Атанасова и  посочи, че това, което се случва с управлението на Русе, е показателно за това, което би се случило с държавата при управление на БСП.

   „Бюджетът се наложи опозицията да го преправи, за да се гарантира стабилност на социални плащания до края но годината. За съжаление на Президента Радев той ще трябва да понесе тази отговорност, защото не съм убедена, че ще има правителство в рамките на 47-я парламент, но въпреки това им пожелавам успех на преговорите.”

   В отговор на журналистически въпрос дали не допуска вариант определени депутати от ГЕРБ все пак да подкрепят правителство на БСП, Атанасова отговори, че не само не допуска такъв вариант, но и припомни, че партията никога не е сядала на маса за преговори с БСП и ДПС. За сметка на това пък въпреки заявките на някои други партии, не само че управляват в коалиция с БСП, ами в момента на ДСБ ще им се наложи да участват в разговор за коалиция с мандата на БСП. „Не знам и на Слави Трифонов колко ще му е трудно да преглътне коалиция с мандат на БСП”, каза Атанасова и увери: „Нашата коалиция ще бъде единна и няма да подкрепи коалиция с мандат на БСП.”

   Народната представителка коментира, че и друг път се е случвало народни представители да се отделят от партията, с чийто мандат са влезли, макар в това народно събрание броят им да е най-голям, но това не променя факта, че е груба манипулация и злоупотреба с вота на тези, които са ги избрали.

   Планът за възстановяване и устойчивост се забави с една година, всички държави получиха авансови плащания по него, освен България, посочи Десислава Атанасова. Въпреки че са опозиция, ГЕРБ нееднократно са заявявали, че ще подкрепят всички инициативи, които са в полза на българските граждани или възможностите, които ни предоставя Планът. В този смисъл те са готови да подкрепят промяната на тези 22 закона, които е нужно да бъдат променени, за да влезе в сила този план. Това отговори Атанасова на въпроса на Акцент.БГ. „До сега в Народното събрание няма внесено нищо от страна на министерствата, освен Закона за управление на средствата от ЕС /ЗУС/, който ние приехме, за да не се спира законодателният процес. Ако това е аргумент парламентът да продължи да работи, то два пъти повече е  аргумент, че е загубено време, тъй като когато правителството работеше, трябваше да се подготви цялата нормативна база, за да може този план да влезе в нашата икономика. Припомням, че 2023-а година трябва да има разплащане. Няма обществени поръчки, няма насоки за кандидастване. Ако напишат и внесат законопроекти, ние сме готови да работим извънредно, събота и неделя, за да може да се приемат тези закони, но нищо не е внесено”, каза Десислава Атанасова и допълни, че не за първи път опозицията внася законодателни инициативи, които са в полза на обществото. „Сега предлагаме проект за решение, МС да ограничи ръста на цените на горивата”, допълни народната представителка.  

   За да се върнат политическият тон и нормалният диалог, трябва всеки да преосмисли своята позиция и може бе е време за извинение, каза Десислава Атанасова.

 



Коментари

  •     Маринов 

    Неописуем,неистов бяс е обхванал тази г-жа с професията- народен представител.По-вече от два мандата,"народният"ни избраник влиза в едни схеми, които нямат нищо общо с клетвата произнесъл пред народа ни!Когато деса застане пред микрофон,особено когато има и камера,тя не говори за проектозакони улесняващи българите в тяхното ежедневие,тя заклеймява всичко по пътя си,което не е свързано с партията към която принадлежи.Иначе,по-паметливите русенци знаят,че тя беше низвергната преди години от листата на герб в Русе,затова "гастролира" първо в Монтана един мандат и после в Разград,два мандата.И там е обещавала,че ще направи всичко възможно,да подобри живота на хората от тези обл. градове.Когато е в Русе,журналистите вместо да я питат,какво направи,с какво улесни живота на хората които те "избраха" за депутат в 47-то НС,те й поднасят въпроси готови сдъвкани,я тя трябва само да ги "преглътне"!

Коментирай

   captcha