Вторник, 21 Май 2024

Радев избра БСП за третия мандат за кабинет

 Радев избра БСП за третия мандат за кабинет
Публикация   07:47     18 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     428

Досега президентът двукратно е връчвал мандата на социалистите и всеки път са му го връщали не

   Президентът Румен Радев избра да връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

   Държавният глава ще се срещне днес, 18 юли, с представители на парламентарната група на левицата, съобщиха от неговия прессекретариат. Срещата е насрочена за 17 часа.

   Миналата година Радев двукратно връчи трети мандат на соцпартията. Най-напред през април. Тогава социалистите му го върнаха неизпълнен в началото на май с мотива, че не са получили подкрепа от "протестните партии" - ИТН, ДБ и ИБГНИ. След това дойдоха вторите за годината избори, провели се през юли.

  Същото се случи и три месеца по-късно. През август левицата отново получи третия мандат и в началото на септември го върна със същия аргумент - липса на подкрепа от лагера на противниците на ГЕРБ. Така се стигна до третите поред избори за годината, проведени през ноември. Едва след това се състави редовно правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

    Засега е неизвестно кого БСП ще номинира за кандидат-премиер. Както ИТН, така и ДБ изразиха позицията, че е добре новият министър-председател да бъде излъчен от "Промяната". Причината е, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев разполага с най-голямата парламентарна група и ще има решаващата дума за евентуално следващо правителство.

   Откъслечни коментари от БСП сочат, че социалистите също гледат в тази посока, така че поне по това изглежда, че има единодушие в бившата четворна коалиция. По отношение на личността на кандидат-премиера, в публичното пространство се споменават имената на бившия председател на парламента Никола Минчев и на министъра по иновациите в оставка Даниел Лорер. Последният е предпочитан от ИТН. В ДБ не се изразявали претенции за конкретен човек.

   Ясно е, че социалистите няма да търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" за кабинета. На консултациите, проведени при Радев миналия петък, соцлидерът Корнелия Нинова даде да се разбере, че партията й желае реставрацията на бившата четворна коалиция. Това означава в преговорите за правителство да се включи ИТН, която напусна коалицията и стана причината за падането на кабинета "Петков". Точно това обаче не се нрави на "Промяната", която е в жесток конфликт с партията на Слави Трифонов заради досегашното й поведение.

     Във всеки случай, Радев удовлетвори условието, което имплицитно му постави съпредседателят Кирил Петков на консултациите - да даде мандата или на ДБ, или на БСП. Затова "Промяната" най-малко ще бъде задължена да се включи в предстоящите преговори, които социалистите трябва да проведат.

   Остава въпросът и дали бъдещото правителство ще бъде политическо или експертно. Социалистите предпочитат кабинет с политически лица, по разбираеми причини - водачът им заемаше досега поста на вицепремиер и министър на икономиката. Но вчера сякаш настъпи промяна в позицията им - социалният министър и член на БСП Георги Гьковов заяви, че левицата е готова да изтегли министрите си, ако това е цената на кабинета. Днес обаче соцдепутатът Явор Божанков посочи пред Нова ТВ, че партията е доволна от работата на своите министри и желае да ги запази. Така въпросът остава неизяснен.

                    РЕАКЦИИТЕ

   Първо на ГЕРБ-СДС се падна да коментират президентското решение. "Действието е логично и последователно. По отношение на опозицията не променя абсолютно нищо", заяви зам.-председателят на формацията Томислав Дончев пред bTV. Бившите управляващи върнаха втория мандат за кабинет, когато им беше връчен от Радев, и досега поддържат позицията, че страната трябва да отиде на предсрочни избори.

   Антоанета Цонева от ДБ коментира, че решението на държавния глава не е изненада. "Вариантите бяха или ние, или БСП. От този момент нататък нашата позиция е, че ние оставаме  в режим на диалог с формациите, с които бяхме в коалиция до момента", посочи тя. Цонева подчерта, че левицата носи отговорността да представи "премиера, условията, програмата и времевата рамка" на бъдещото управление. Но изрази очакване, че социалистите ще потвърдят, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде издигнат от "Промяната".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha