Вторник, 14 Май 2024

Наталия Кръстева ГЕРБ с остро питане към кмета Пенчо Милков относно неизгодни договори за доставка на горива

Наталия Кръстева ГЕРБ с остро питане към кмета Пенчо Милков относно неизгодни договори за доставка на горива
Публикация   09:41     14 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     673

   Зам.-председателят на Общински съвет - Русе Наталия Кръстева, която е и заместник-председател на групата общински съветници от ПП ГЕРБ, е отправила остро питане към кмета на Русе Пенчо Милков по повод финансово неизгодни договори, сключени от общината, за доставка на горива.
    Кръстева е внесла питането си чрез председателя на Общинския съвет и на днешната сесия очаква аргументирани отговори от Пенчо Милков по казуса.
   " Обичам интелигентните спорове, в които опонентите се оборват с аргументи и виждам смисъл точно в това- да стигнем до истината с аргументи и факти! И тъй като интелигентният човек е готов да промени позицията и мнението си, ако получи достатъчно добри аргументи, ще очаквам отговора на Община Русе на поставените от мен въпроси!" Това коментира в свой пост в социалните мрежи Наталия Кръстева.

    Уважаеми г-н Милков,

    В качеството ми на общински съветник към мен се обърна „МИЛКОВ 63“ ЕООД – лицензиран борсов представител.

    На срещата ми бяха предоставени борсови документи по сключени договори от Община Русе за 2022 г., които касаят доставки на горива за нуждите на Община Русе.

По същество се касае за следното - Във връзка с подновяване на борсовите договори през 2021г. За доставка н агорива за Община Русе, фирма „Милков 63“ ЕООД е провеларазговори с представители на Община Русе.В резултатнатова „Милков 63“ЕООД, в качествотоначленна НСБ-АД, е представилаофертазавъзлаганенаборсовопредставителство.

На 09.11.2021 г. на профила на купувача – Община Русе в регистъра на Агенцията за обществените поръчки е обявена процедура – Доставка на горива за нуждите на Община Русе по обособени позиции, с начин на възлагане – Договаряне без предварително обявление, с прогнозна стойност 1 840 283, 34 лв.

От предоставени копия от документи и изнесени твърдения от „МИЛКОВ 63“ ЕООД е видно, че два месеца по- рано, на 13.09.2021 г. между Община Русе, представлявана от Вас в качеството Ви на Кмет и „МИЛКОВ 63“ ЕООД, в качеството му на член на “НАЦИОНАЛНА СТОКОВА БОРСА“ АД е сключен Договор за възлагане на борсово представителство №6056/21.09.2021 г.

   Предмета на същия е сключването на борсови сесии на „НАЦИОНАЛНА СТОКОВА БОРСА” АД, сделки за покупко- продажба на стоки, възложени му от ДОВЕРИТЕЛЯ /Общината/ с двустранно съгласувани Поръчки- спецификации.

   В чл. 7, т.7.3. е договорено, че ДОВЕРИТЕЛЯТ /Общината/ се задължава: „В срока на действие на настоящия договор, съгласно чл.1, да не възлага на други борсови членове изпълнението на поръчки- спецификации на стоки“, като в чл. 12 е договорено, че „За неизпълнение на задължението си по чл 7.3, ДОВЕРИТЕЛЯТ дължи на ДОВЕРЕНИКА неустойка в размер на един процент от стойността на възложената Поръчка- спецификация“.

   След подписването на договора и след проведената процедура по ЗОП, поръчки- спецификации към „МИЛКОВ 63“ ЕООД не са отправяни.

    Същевременно на 21.12.2021 г., след проведената процедура по ЗОП са сключени 3 /три/ броя борсови договори с „УНИБРОКС” ЕООД – друг борсов представител, по обявената и приключила процедура, а именно:

1. Позиция: Доставка на горива по картови сметки за ведомствените автомобили на Община Русе и второстепенни разпоредители, които не са възложители по ЗОП;

2.Позиция: Дизелово гориво за нуждите на автопарка на общинско предприятие “Комунални дейности” (ведомствена бензиностанция);

3.Позиция: Доставка на газьол за отопление за нуждите на ДВД "Приста" и „Семизова къща“.

Тук е момента да се отбележи, че „УНИБРОКС” ЕООД също е член на „НАЦИОНАЛНА СТОКОВА БОРСА” АД, с чиито представител „МИЛКОВ 63“ ЕООД сте имал вече сключен договор, като по този начин ДОВЕРИТЕЛЯТ /Общината/ е нарушила чл. 7, т.7.3. от Договора за възлагане на борсово представтелство, сключен с „МИЛКОВ 63“ ЕООД.

Друго важно обстоятелство е, че „МИЛКОВ 63“ ЕООД е оферирал Община – Русе, че за зареждане на горива за МПС в цялата страна, ще предостави 4 % отстъпка, докато „УНИБРОКС” ЕООД е предложил отстъпка в размер на 2%.

Предвид изложеното, Ви моля да ми отговорите на следните въпроси:

1. Кое налага сключването на втори договор за борсово представителство с фирма „Униброкс“ ЕООД,  чиято оферта е с по-лоши условия, както е видно от сключените борсови договори, при положение че вече е имало подписан такъв с друг борсов представител?

2. Защо е предпочетена офертата на борсовия член „Униброкс“ ЕООД, която сключва борсов договор за доставка на горива за МПС №1233/21.12.2021 год. с търговска отстъпка от 2% , а не е предпочетена офертата на „Милков 63“ ЕООД за сключване на такъв договор с търговска отстъпка от 4% ?

3. Защо е сключен борсовият договор №1233/21.12.2021 год. с фирма „Петрол“ АД за до ставка на горива за МПС от техните бензиностанции, след като веригата бензиностанции на „Лукойл“ предлага по-ниски цени (което е видно от справката на Fuelo.net към датата на сключване на договора)?

4. Защо е предпочетена офертата на борсовия член „Униброкс“ ЕООД, която сключва борсов договор  за доставка на гориво за отопление №1237/21.12.2021 год. С базовата цена на ССБ АД в размер на 1860,36 лв./1000л. без ДДС, а не е предпочетена офертата на „Милков 63“ ЕООД за сключване на такъв договор с базова цена на „Лукойл България“ ЕООД от ПСБ Русе в размер на  1711 лв./1000л. без ДДС ?

Известно е, че Базовата борсова цена (ББЦ )на Софийска стокова борса е формирана като средно аритметична цена на база 10 (десет) поредни и последно сключени на по да на Софийска стокова борса АД сделки, но много голяма част от борсовите   договори за този вид гориво са сключени с търговска надбавка над базовите цени в България. Това прави тази ББЦ много висока, както е видно и в настоящия случай.

5. Защо е предпочетена офертата на борсовия член „Униброкс“ ЕООД, която сключва борсов договор  за доставка на дизелово гориво Б6 с  №1236/21.12.2021 год. С базовата цена на ССБ АД в размер на 2008,70 лв./1000л.  без ДДС, а не е предпочетена офертата на  „Милков 63“ ЕООД за сключване на такъв договор с базова цена на „Лукойл България“ ЕООД от ПСБ Русе в размер на  1868 лв./1000л. без ДДС?

    Настоящото питане е на основание чл. 33, ал. 1, т.4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 103, ал.2 във връзка с чл.104 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, неговите комисии и взаимодействието им с общинската администрация.

На основание чл.105, ал.1 желая да получа в електронен, устен и писмен вид отговор на сесията на 14.07.2022 г.

Приложение: Базови борсови цени на горива към 17.06.2022г.; Цени на горивата към 21.12.2021г. и към 15.06.2022г. от fuelo.net; Справка – извлечение от регистъра на членовете на стоковите борси.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha