Вторник, 30 Април 2024

Спортният министър и петима депутати обявиха, че напускат ,,Има такъв народ,,

Спортният министър и петима депутати обявиха, че напускат ,,Има такъв народ,,
Публикация   06:11     14 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     806

Николай Радулов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов стават независими

   Министърът на спорта в оставка Радостин Василев и петима депутати от "Има такъв народ" напускат партията, съобщиха самите те на брифинг, провел се на Националния стадион "Васил Левски". На него присъстваха депутатите Николай Радулов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов.

   20 човека сме на едно мнение в "Има такъв народ". Приемете, че пет са най-смели.

   Василев каза, че преди два месеца е получил предложение от "Продължаваме промяната" да остане министър на спорта, защото още тогава "Има такъв народ" е заплашвала, че ще напусне коалицията, а на коалиционните съвети нейните представители са говорели само за проценти. Също така е разговарял и с друга част от парламентарната група на "Има такъв народ".

   Смята, че сега тези депутати ликуват, защото са били потискани и очаква да придобият смелост. Той и Иво Атанасов коментираха, че не си тръгват, за да отидат някъде. Не са поемали обещания за подкрепа на когото и каквото й да било.

   "Не мога повече да подкрепям действията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и свалям доверието си от него. Мафията проби в "Има такъв народ", заяви Василев. Добави, че група задкулисни лица ръководят решенията на Трифонов и е адски разочарован от това, което се случва. Не може да оправдае решението на Трифонов да изтегли министрите на формацията от правителството.

   "Поведението на Слави Трифонов като едноличен собственик доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а с това, което направи, изчегърта цялата държава. Моралът на Слави не е достатъчен, за да бъде лидер на тази партия. Принципите на "Има такъв народ" не могат да бъдат нарушавани дори от Слави Трифонов", посочи Василев.

   Василев заяви, че е готов да отиде на детектор на лъжата, като призова и Тошко Йорданов да се подложи на полиграф за това дали получава финансови облаги във връзка със структури, които са обладали Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

   "Всъщност заради това министерство пада държавата. Имаше майтап сред нашите депутати, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е министър", коментира Василев.

   Добави, че в почти всички областни структури на "Има такъв народ" пък имало бунт, тъй като Караджов не помръднал от областните пътни управления и ВиК дружествата корумпираните представители на ГЕРБ.

   "Има такъв народ" е бизнес проект от самото начало. Несъгласието коалиционните партньори да предоставят пари на конкретни фирми е същинската причина за изтеглянето от власт. Няма Македония, Македония е абсолютно измислена причина, повод", заяви Василев.

                Конкретни обвинения в лобизъм за близки до ГЕРБ

   Василев представи подробности около акцията на НАП в ресторанта "101 Bar and Dinner" в столичния кв. "Дианабад" в близост до басейн "Диана". На 7 юни приходната агенция информира, че то е затворено за 14 дни заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите. На 9 юни от заведението съобщиха, че отново е отворено, след Административен съд - София град отменя затварянето на обекта.

   Василев заяви, че е видял снимката си в тоалетната на заведението и е казал на премиера Петков да изпрати НАП. Впоследствие заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отишъл в офиса му и му казал: "Дългия ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски".

        По информация на "Капитал" собствеността на заведението се свързва макар и непряко с Александър Сталийски, През 2009 г. Сталийски беше описан от тогава доскорошния премиер Сергей Станишев като част от неформален кръг "Котараците", който е близък до Бойко Борисов.

   Депутатите Светлин Стоянов и Иво Атанасов пък намесиха изказването на Трифонов в интервю пред "Дарик", че познава от 20 г., но не знае с какво се занимава и не си говори за политика с бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

"Приказките на Слави, че не знае с какво се занимава Орлин Алексиев са приказки от шипковия храст", каза Светлин Стоянов.

  Георги Георгиев заяви, че представители на строителни фирми ходят в комплекса "Делта Хил", за да коментират с посредници условията за подписване на договори за текущо поддържане на пътищата, след това те ги обсъждат с Орлин Алексиев, които предава на Гроздан Караджов кои фирми да бъдат избрани.

   Другото основно обвинение бе за липса на комуникация в партията. Радостин Василев посочи, че е разбрал от Тошко Йорданов за решението да се свали подкрепата към правителството 30 минути преди изявлението на Слави Трифонов с думите: "Мацко, спираме им тока".

   "Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, от своите депутати, той не ги познава. Не е дошъл 2 години в офиса в Плевен, родният му град. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер", посочи той.

  "Нещата са изключително грозни като отношение на ръководството към депутати и членовете на партията. Като председател на Арбитражно-контролна комисия съжалявам, че не свиках Комисията за изключване на Тошко Йорданов от партията. Ако го бях направил тогава, щях да се опитам да запазя здравото ядро в партията", посочи Иво Атанасов.

   За проф. Николай Радулков пък било унизително Тошко Йорданов да му каже, че няма значение какво мислят депутатите, защото партията е Слави Трифонов.

             Предисторията

   На 8 юни (сряда) лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че напуска коалицията и изтегля министрите си, а малко по-късно същият ден на брифинг ръководството на "Продължаваме промяната" коментира, че се надява да намери 12 депутати от "Има такъв народ", които да продължат да подкрепят управлението.

   В следващите дни се потвърди, че Кирил Петков и Асен Василев водят разговори с отделни представители. Тошко Йорданов, зам.-председател в партията на Слави Трифонов, каза, че на депутатите са предлагани подкупи, а един от тях отрече това да е вярно.

   По-рано днес депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев коментира, че са намерени депутати, които да подкрепят управлението при гласуването на законопроекти в Народното събрание. Той не уточни дали става дума за 12 души, колкото най-малко трябват, за да има мнозинство в парламента, макар и много крехко.

   В 15.25, час след като пресслужбата на "Има такъв народ" обяви, че в партията нямат представа дали информацията за напускащи парламентарната група депутати е вярна, лидерът Слави Триэонов потвърди:

   "Току-що получих информация, че депутати от "Има такъв народ" ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане", написа Трифонов.

   Разпределение на местата в 47-ото Народно събрание

         67                               59            34         26            20                         16                               13                         5
Продължаваме промяната      ГЕРБ       ДПС        БСП     Има такъв народ     Демократична България    Възраждане   Независими

   След решението на Трифонов да свали доверието си от правителството, парламентарните групи на "Продължаваме промяната" (67), "БСП за България (26) и "Демократична България" (16) наброяват общо 109 депутати и имат нужда от още 12 за мнозинство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha