33 % по-скъпо парно ще плащат русенци от 1 юли. Цената на топлото през 2021 г. бе увеличена с 11 на сто

33 % по-скъпо парно ще плащат русенци от 1 юли. Цената на топлото през 2021 г. бе увеличена с 11 на сто
Публикация   07:37     30 Май, 2022 /     akcent.bg   /     774

Повишената цена на газа и въглеродните емисии са основни причини за поскъпването, посочиха от КЕВР

    Комисията за енергийно регулиране предвижда от 1 юли ценaта на топлинната енергия за битови нужди в Русе да се повиши с 32,8%. Преди две години цената на парното КЕВР увеличи с 11 на сто.

   След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел, за всяко от дружествата Комисията изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2022-30.06.2023 г. За битовите потребители тя поскъпва от 84,51 лв за мегават/час на 112,23 лв. за мегават/час

   Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия

   В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четикрикратно- от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха  със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв.

   Независимо от тези обективни фактори, които обосновават и исканията   на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%, Комисията намери регулаторни механизми за покриване на част от разходите на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийна система, който досега служеше за компенсации на производителите на зелена енергия - от вятър, вода и слънце.

   Допълнително, след извършени анализи, Комисията коригира редица ценообразуващи елементи на дружествата,  върху които регулаторът може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha