Делегация от университета МакМастър, Канада, гостува на Русенския университет

Делегация от университета МакМастър, Канада, гостува на Русенския университет
Публикация   13:33     23 Май, 2022 /     akcent.bg   /     327

   Четиричленна делегация от катедра „Електротехника и компютърни науки“ на университета МакМастър, Канада, гостува на Русенския университет и катедра „Електроника“ в периода от 20 до 26 май 2022 г. Работното посещение е в рамките на двустранно споразумение по програмата Еразъм+, дейност КА107, с ръководител доц. д-р Красимира Щерева. В делегацията са включени заслужил проф. Джамал Дийн, проф. Мохамед Бакр, д-р МатиарХоуладер и Джо Перик, които са водещи специалисти в областта на микро- и нанотехнологиите, както и в образователните технологии.

   На 23 май 2022 г. се проведе среща на делегацията от университета МакМастър с ректора на Русенския университет акад. Христо Белоев, дтн, и ректорското ръководство проф. д-р Пламен Даскалов идоц. д-р Десислава Атанасова, и представители на катедра Електроника – доц. д-р Красимира Щерева и доц. д-р Анелия Манукова. Ректорът запозна гостите с образователните традиции, съществуващата база и ресурси за обучение и изследвания на Русенския университет. На срещата се обсъдиха възможности за разширяване на сътрудничеството между Русенския университет и университета МакМастър– съвместна научна дейност, обмен на научен потенциал, установяване на устойчиво партньорство и диалог. Двете страни намират общи позиции за развитието на отношенията на сътрудничество и взаимна подкрепа.

   Работната програма на посещението започна на 21 май 2022 г. с обучение в областта на  CAD системите използвани в обучението на електроинженери с лектор Джо Перик за студенти бакалаври и магистри от факултет „Електротехника, електроника и автоматика“ на Русенския университет.

   На 25 май 2022 г. гостите от университета МакМастър ще изнесат пред представители на академичната общност на Русенския университет следните лекции: „Проблемно ориентирано обучение по Микроелектроника“ и „Интелигенти сензори и интелигентни къщи в здравеопазването“ с лектор проф. Джамал Дийн; „Обърната класна стая“ с лектор проф. Мохамед Бакр; и „Нанотехнологии“ с лектор д-р МатиарХоладер.

   Всички лекции ще са в присъствена форма с възможност за онлайн достъп чрез виртуална зала на адрес: https://exam1-bbb.uni-ruse.bg/b/pwk-kkb-qsp-ikh

               Информация за университет МакМастер:

Университетът МакМастър има 135 годишна история и е един от четирите канадски университети, които попадат в световната класация на топ 100 университетите в света. Той е сред водещите изследователски институции в Канада в редица области като Технически науки, Здравеопазване, Природни науки, Стопанство и Хуманитарни науки. Изследователската база на университета Мак Мастър включва единствения в Канада университетски ядрен реактор.

   Университетът заслужено се гордее с двама нобелови лауреати: д-р БъртрамБрокхаус, съносител на Нобелова награда за физика през 1994 г., и носителят на Нобелова награда за икономика през 1997 г. д-р МайрънШоулс.

   Катедрата „Електротехника и компютърни науки“ на университет МакМастър е специализирана и предлага обучение в областите „Mикроелектроника и схеми със свръхвисока степен на интеграция”; „Биомедицински технологии”; „Комуникационни технологии”; „Системи и мрежи”; „Електромобили”; „Електромагнетизъм и фотоника”; „Интегрирани, вградени и вътрешносвързани системи”; „Силова електроника и електрически машини”; „Сигнали, образи и обработка на видеосигнали”; „Оптимизация, обучение и контрол”.

Кратка информация загост лекторите от МакМастер, Канада

   Професор Джамал Дийн е дългогодишен преподавател и изтъкнат учен, носител на най-високата академична титла „Заслужил професор“, председател на канадския борд за научни изследвания в областта наинформационните технологии и директор на лабораторията за микро- и  наносистеми. В периода 2015-2017 той е избран за президент на канадската, кралска академия на науките. Неговите научни интереси са в областите наноелектрониката и нанотехнологиите, оптоелектроника, използване на анализ на данни в здравеопазването и екологията. Професор Дийн е автор на две книги („Silicon Photonics- Fundamentals and Devices” and “Fiber Optic Communications), 12 патента, 6 от които се използват в индустрията и над 650 статии. За своята преподавателска дейност той е отличен с най-високата награда – медала „Хам“ за образование на канадската секция на IEEE - както и наградата на президента на университета „Мак Мастър“ за високи постижения в преподавателската работа, и на съюза на студентите Макакадемик за цялостна дейност. Професор Дийн е носител на редица отличия за научни изследвания сред които златен медал „Мак Нотън“ (най-високо отличие за електроинженери), медал „Фесенден“, медал „Ийди“, награди „Кълинан“, „Хумболд“ и „Готлиъб“. Професор Дийн е член на 12 национални академии, сред които са канадската кралска академия и китайската академия на науките, и редица научни организации и сдружения – IEEE, Американска общество по физика, Общество по електрохимия.През 2018 е избран в канадския Орден - най-високата награда,присъждана от правителството на Канада.

20131001_0003 copyПрофесор Мохамед Бакр е преподавател, а от юли 2022 и председател на катедра „Електротехника и компютърни науки“, университет „Мак Мастър“. Той е носител на редица награди и отличия за изследователска и преподавателска дейност, сред които са наградата на премиера на провинция Онтарио за високи научни постижения, наградата „Ускоряване на откритията“ на канадския съвет за изследвания в областта на природните и инженерни науки. През 2014 е съполучател на наградата „Крайслер“ за иновации за проект свързан със съвременно проектиране на хибридни автомобили. Професор Бакр има редица награди за въвеждането на иновативни образователни методи като използване на метода на „обърнатата класна стая“ при обучението на електроинженери, наградите на института „Макферсън“ и на президента на университета „Мак Мастър“. Той е носител на званието „Заслужил преподавател по електроинженерство“. Научните интереси на професор Бакр включват методи за оптимизация, използване на компютри за проектиране на силови електронни схеми и двигатели, микровълнови схеми, нанотехнологии, използване на изкуствен интелект, анализ на високочестотни структури и оптимизация чрез използване на време/честота метода. Той е автор и съавтор на над 290 статии и доклади, 2 книги, 3 глави на книги и 2 патента.

A person in a suit

Description automatically generated with medium confidenceд-р МатиарХоуладер е асистент в катедра „Електротехника и компютърни науки“, университет „Мак Мастър. Той е преподавател по дисциплините „Електрически схеми и системи“, „Електроника“ и „Нанотехнологии“. Неговите научни изследвания са насочени към проектиране, производство и изследване на нови материали и компоненти за създаване на сензорни системи за нуждите на здравеопазването, екологията и производството и съхранението на енергия.

 

A person with a beard

Description automatically generated with low confidenceДжо Перик е компютърен специалист в катедра „Електротехника и компютърни науки“, университет „Мак Мастър“. Професионалната му кариера включва създаване на центрове за данни, монтиране на сървъри, уеб страници, мобилни приложения, хардуерни и софтуерни решения  за визуални ефекти и студио за цифрова анимация. Джо Перик работи в колежа „Мохок“ където преподава програмиране, информационни технологии и комуникации. В университета „Мак Мастър“ той работи като компютърен специалист и поддръжка на лабораторното оборудване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha