Чашата с вино и как да я държим по правилния начин

Чашата с вино и как да я държим по правилния начин
Публикация   15 Май, 2022   /     akcent.bg   /     721

   Може и не сме се замисляли, но когато отпиваме от любимото вино, от съществено значение е как точно държим чашата, в която е налято то. А оказва се, всъщност, че това съвсем не е маловажно. И не, не става дума за снобизъм или маниерничене, а за причини от чисто практическо естество - заради които си струва да държим чашата по правилния начин.

   Според протокола, винената чаша трябва винаги да се държи за високото столче (или дръжката), при това с върха на пръстите - между палеца и останалите четири пръста. Сомелиерите изтъкват не една причина, поради която е нужно чашата да се държи именно по този начин - за да може да се насладим максимално на вкусната напитка.

          Подходяща температура

   Това е и главната причина да държим чашата за дръжката, възможно най-далеч от виното. Защото по този начин избягваме възможността топлината на тялото да промени температурата на течността в чашата.

   А повечето вина трябва да се сервират охладени, тъй като ако са твърде топли, се подчертава алкохолният привкус и, съответно, се губи ароматът.

         Завъртане

   Един от най-добрите начини за подобряване на вкуса на виното е да завъртим чашата, в която сме го налели - държейки я за дръжката. Така ще позволим на кислорода да проникне в течността и да активира ароматните съединения, защото 80% от това, което усещаме, всъщност е ароматът на виното, а въртенето на чашата засилва възприемането на този аромат и разкрива пълната гама от вкусови нюанси.

    А и ако се опитаме да завъртим чашата, докато я държим в частта, в която е налято виното, има много по-голям риск то да се разлее.

    Стил и елегантност

     Усилията, които човек полага, за да излъска всяка чаша за вино до кристален блясък, въобще не са малко. А точно те са и един от гарантите за елегантна обстановка на вечерта. И ако хванем, без да се замислим, чашата в горната ѝ част, рискуваме директно да оставим доста неприятни отпечатъци по нея. Особено пък ако непосредствено преди това сме похапвали някое вкусно (и мазно) ястие.

  Правилните маниери на масата диктуват чашата за вино да се държи задължително за дръжката.

  А и спазването на правилата за етикет се счита за знак на уважение към домакините, подчертават от marthastewart.com.

                     Практиката

И ако все пак сме свикнали да държим елегантната винена чаша в горната ѝ част (иначе казано, неправилно), трябва да знаем, че съвсем не сме единствени. Професионалисти в областта на виното споделят, че много "пиячи" на вино често държат чашите си не както трябва (включително и личности от елита на Холивуд).

   Разбира се, може и да не е толкова лесно човек да свикне да държи чашата по правилния начин, но както и всяко друго нещо, практиката наистина ще помогне

   Така че следващия път, когато решим да се насладим на чаша вино, нека обърнем внимание как точно държим чашата, в която сме го налели. Както и на създаденото усещане. И колкото повече правим това, толкова повече то ще се превърне в наша "втора природа".

Тагове : вино , чаша ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha