Вторник, 21 Май 2024

САЩ одобриха продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България

САЩ одобриха продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България
Публикация   06:30     05 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     313

   Правителството на Съединените щати обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "засили сигурността" на тази страна-членка на НАТО, на фона на войната в Украйна. Това предаде късно тази вечер агенция Франс прес.

   Държавният департамент е информирал американския Конгрес за намерението си да продаде на България тези изтребители, както и муниции за сумата от 1.67 милиарда долара.

   Закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия.

   Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета.

   В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

   Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.

Тагове : САЩ , F-16 , самолети ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha