Компаниите се опитват да заменят слънчогледовото олио в продуктите си, след като руската инвазия в Украйна прекъсна почти половината от световния му износ.
Недостигът на слънчогледово олио ще засегне хиляди продукти в Европа - от пилешки хапки до готови ястия и дори опаковъчна хартия. Такива стоки може да се окажат в недостиг или ще се използват по-нискокачествени или по-малко устойчиви заместители като палмово масло. Цените вече се повишиха и от лятото олиото ще става все по-дефицитно, тъй като украинските фермери може да се затруднят да отглеждат и изнасят реколтата, отбелязва Bloomberg.
Уокър заяви, че са засегнати 450 продукта, които Iceland Foods продава. Според Британската асоциация на производителите на сандвичи и храни за вкъщи продавачите са принудени да поставят табели, обясняващи, че някои съставки може да са се променили, тъй като опаковките са били отпечатани предварително. Базираната във Филипините компания Monde Nissin заяви, че замества слънчогледовото олио с рапично масло от Обединеното кралство в своите месни алтернативи.
Нахлуването на Русия предизвика хуманитарна катастрофа в Украйна и наруши търговията с храни в целия свят, като доведе до най-високите цени на пшеницата и царевицата от десетилетие насам. Украйна е ключов доставчик на зърнени култури за страните от Близкия изток. Цените на месото също са подложени на натиск, тъй като разходите за фуражи, използвани за добитъка и свинете, се увеличават.
Украинските фермери продължават с пролетното засаждане, но ще се сблъскат с предизвикателства, тъй като изпитват недостиг на работници, гориво и торове. Русия блокира пристанищата на Украйна, прекъсвайки традиционния маршрут за износ. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че руските войски се насочват към селското стопанство, като поставят мини във фермите и унищожават техника.
Заместване на вноса
"Там, където слънчогледовото олио съществува като съставка в продуктите, търговците на дребно ще го заменят с други видове, като например рапично олио", заяви Андреа Мартинес-Инчаусти, заместник-директор на отдел "Храни" в Британския консорциум за търговия на дребно. За храни като картофения чипс, в които слънчогледовото олио се използва като основна съставка, търговците на дребно ще добавят информация за заместващото масло към съществуващите етикети, каза тя.
Компаниите, които използват слънчогледово олио за пържене, го заменят с палмово, соево и рапично олио, заяви индустриалната група Fediol. Андрю Крук, президент на Националната федерация на рибопроизводителите в Обединеното кралство, заяви, че през последните две седмици цените на 20-литровите варели със слънчогледово олио в неговия магазин в Юкстън, Северозападна Англия, са се повишили от 30 на 40 паунда. Обикновено те прекарват по осем или девет на седмица и може да се наложи да преминат към палмово масло в някакъв момент, въпреки че той предпочита слънчогледа заради неговия "приятен, чист вкус".
Това поражда опасения, че по-високите цени на храните и необходимостта да се търсят доставки от по-далечни страни ще доведат до понижаване на европейските стандарти за храните и ще накарат компаниите да изберат съставки, които може да са по-вредни за околната среда. През последните години палмовото масло и соята са подложени на все по-строг контрол заради ролята им в обезлесяването, което доведе до ограничаване на вноса в ЕС.
"Смятаме, че при около 30 до 40 от продуктите за съжаление няма да имаме друг избор, освен временно да се върнем към използването на палмово масло с устойчив произход", каза Ричард Уокър от Исландия. "Просто не знам колко дълго ще продължи това."
Според Хемелин Макре, ръководител на отдела за пазарни анализи на маслодайни култури в Strategie Grains, при рапичното масло се наблюдава най-голямо увеличение на търсенето.
"То вече се използва за храна, а палмовото масло не е много популярно заради лошия си имидж." Соевото масло не се използва в много хранителни рецепти, защото често се произвежда от генетично модифицирана соя, казва тя.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай