Понеделник, 13 Май 2024

Поскъпването на живота започва да унищожава потребителското търсене

Поскъпването на живота започва да унищожава потребителското търсене
Публикация   19:56     27 Март, 2022 /     akcent.bg   /     837

Ако тенденцията се задълбочи, може да доведе до рецесия на икономиките

   Цените на някои от най-важните продукти в света - храни, горива, пластмаси, метали - се покачват повече, отколкото много купувачи могат да си позволят. Това принуждава потребителите да намалят разходите си и ако тенденцията се задълбочи, може да доведе до рецесия на икономиките, които вече са засегнати от пандемии и войни, пише Bloomberg.

   Феноменът се проявява в малки и големи мащаби. Рязкото покачване на цените на природния газ в Китай принуждава керамичните фабрики, които използват това гориво, да намалят дейността си наполовина. Транспортна компания от Мисури прекратява дейността си, тъй като не може да покрие изцяло нарастващите разходи за дизелово гориво от клиентите си. Европейските стоманодобивни заводи, използващи електродъгови пещи, намаляват производството си, тъй като разходите за електроенергия се покачват, което прави метала още по-скъп.

   По данни на Организацията на обединените нации световните цени на хранителните продукти са рекордни през миналия месец, тъй като нахлуването на Русия в Украйна е нарушило доставките от страните, които заедно осигуряват една четвърт от световното зърно и голяма част от олиото за готвене. По-скъпата храна може и да е разочароваща за средната класа, но тя е опустошителна за общностите, които се опитват да се измъкнат от бедността. За някои "унищожаването на търсенето" ще бъде един безкръвен начин да се каже "глад".

oil

   В развитите страни натискът между по-високите цени на енергията и храните може да принуди домакинствата да намалят незадължителните разходи - вечери навън, почивки, най-новия iPhone или PlayStation. Решението на Китай да постави своя главен център за производство на стомана в режим на блокада заради Covid-19 може да ограничи предлагането и да повиши цените на стоки с голяма стойност като домакински уреди и автомобили. Електрическите превозни средства на Tesla Inc., Volkswagen AG и General Motors Co. може би са бъдещето на транспорта, но литият в техните батерии е с почти 500% по-скъп, отколкото преди година.

   "Като цяло това е знак, че икономиката може да се окаже в рецесия", казва Кенет Медлок III, старши директор на Центъра за енергийни изследвания към Института за публична политика "Бейкър" към Университета Райс.

   Международният валутен фонд е готов да намали прогнозата си за глобалния растеж заради войната и вижда рискове от рецесия във все повече държави, заяви управляващият директор Кристалина Георгиева. Световната икономика все пак ще се разшири през тази година, макар и с по-малко от предварително предвидените 4,4%, каза Георгиева в интервю за списание Foreign Policy.

   Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че нахлуването на Русия в Украйна засилва инфлационния натиск, като повишава цените на храните, енергията и други стоки "в момент на вече твърде висока инфлация". Ограничаването на високата инфлация е основен приоритет и централната банка е готова да повиши лихвените проценти с половин процентен пункт на следващото си заседание, ако е необходимо, каза той.

   Опасността е по-остра в Европа, където сметките за енергия нарастват поради зависимостта от руските доставки. Цените на природния газ на континента са шест пъти по-високи, отколкото преди година, а електроенергията струва почти пет пъти повече.

   Тези цени могат да се слеят с конфликта, който бушува на прага на Европейския съюз, за да накарат бизнеса и домакинствата да не желаят да правят каквито и да било разходи. Обединеното кралство понижи икономическата си прогноза от 6 % на 3,8 %, тъй като потребителите са изправени пред най-сериозното свиване на жизнения стандарт от поне шест десетилетия насам.

   "Няма съмнение, че инфлацията ще остане по-висока за по-дълго време в резултат на войната в Украйна", каза Джеймс Смит, базиран в Лондон икономист за развитите пазари в ING. "При нов скок на цените на газа унищожаването на търсенето ще стане по-широко разпространено".

shop
Купувачи разглеждат стоки от асортимента на италианската кухня в магазин на Marks & Spencer Group Plc в Норич, Великобритания Фотограф: Hollie Adams/Bloomberg

   Динамиката се проявява в продукти, които са толкова разпространени, колкото петрола, и толкова специализирани, колкото лития - ключова съставка в модерните батерии за потребителска електроника и автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа. Производителите на батерии в Китай, които плащат пет пъти повече за метала, отколкото преди година, трябва да прехвърлят част от тези разходи на автомобилните компании, което може да забави продажбите на електрически превозни средства.

   "Натискът е върху производителите на автомобили", каза Мария Ма, анализатор в Shanghai Metals Market. "Това, което притеснява пазара сега, е, че продажбите на електромобили през следващите няколко месеца може да останат без промяна или да не се представят много добре след корекциите на цените."

   Производителите на торове, които използват природен газ като суровина, започнаха да свиват дейността си през миналата година. Италия, Германия и Обединеното кралство проучват дали да изгарят повече въглища през следващата зима, за да намалят нуждата от газ при производството на електроенергия. Това би освободило повече от горивото за индустрии като стъкларските и големите стоманодобивни заводи, които не могат лесно да го заменят.

   Това обаче може да се окаже недостатъчно и има планове за ограничаване на търсенето. Правителството е поискало от производителите на тухли в Обединеното кралство да се подготвят за забавяне на производството, ако войната доведе до спиране на енергийните доставки, съобщи лобистката група на бранша.

   По-високите цени на горивата вече имат драматичен ефект в Азия. Фошан, град в южната провинция Гуандун, започна да ограничава доставките на газ за промишлените потребители, а половината от производствените линии за керамика в провинцията спряха работа.

   Американските потребители и предприятия са по-изолирани от рязкото покачване на цените на горивата, тъй като страната не разчита в голяма степен на руски петрол или природен газ, но и те не са застраховани. Цените на суровия петрол в САЩ се покачиха през януари и февруари, когато заплахата от война нарасна, а цените на дребно на горивата ги последваха, поставяйки номинален рекорд. 

   Въпреки това търсенето не намалява. То е с около 4 % по-високо, отколкото по това време на миналата година, съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ. Това може да отразява стремежа на американците, затворени от годините на ограничения, да пътуват.

   "Това изкриви всичко", казва Андрю Грос, говорител на базираната във Флорида ААА. "Ако нямаше пандемия, тези високи цени можеха да смажат търсенето."

   Ако цените на петрола останат високи за по-дълго време, се очертава унищожаване на търсенето. JPMorgan Chase & Co. намали прогнозата си за световното търсене през второто тримесечие с 1,1 млн. барела дневно и понижи прогнозата за двете оставащи тримесечия с около 500 000 барела. Най-голяма част от съкращенията се падат на Европа.

   "Независимо дали става въпрос за автомобилистите при зареждането на автомобилите им, или за отоплението или охлаждането на къщите - става въпрос за достигане на ниво, при което потребителите започнаха да се отдръпват, а в миналото сме били свидетели на разрушаване на търсенето", заяви на 8 март по Bloomberg TV Райън Ланс, главен изпълнителен директор на ConocoPhillips. "Хората започват да пестят и да променят поведението си."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha