Вторник, 14 Май 2024

Цените на петрола тръгнаха нагоре

Цените на петрола тръгнаха нагоре
Публикация   16:05     16 Март, 2022 /     akcent.bg   /     416

Силният щатски долар е ключов елемент, оказващ натиск върху цените на петрола

   Цените на петрола се повишиха с над 2% в ранната търговия в сряда, докато инвазията на Русия в Украйна продължава да подклажда волатилната търговия, пише Ройтерс.

   Към 8:55 часа българско време сортът Брент поскъпна с 2,71 долара, или 2,71%, до 102,6 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,98 долара, или 2,05%, до 98,42 долара за барел.

   Украинският президент Владимир Зеленски заяви във видеообръщение, публикувано рано днес, че позициите на Украйна и Русия по време на мирните преговори вече звучат по-реалистично, но е необходимо повече време за разрешаване на конфликта.

   „Търговците очакват още знаци от преговорите за прекратяване на огъня след двудневна разпродажба на петролните пазари, но цените на суровия петрол може да продължат да бъдат под натиск, тъй като високата инфлация в крайна сметка ще забави икономическия растеж и ще отслаби търсенето“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

   Силният щатски долар е ключов елемент, оказващ натиск върху цените на петрола, като инвеститорите очакват тази седмица Федералният резерв на САЩ да затегне паричната си политика, за да ограничи ръста на инфлацията.

   Според анализаторите Фед ще повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта в края на двудневното си заседание, което приключва днес, за да адресира високата инфлация. Повишаването на лихвите би подкрепило щатския долар и съответно до спад на търсенето на петрол .По-силният долар прави вносът на петрол по-скъп за страните, използващи други валути на вътрешния си пазар, което води до спад на търсенето.

   Във вторник цените на петрола паднаха под 100 долара за барел за първи път от края на февруари. Търговските сесии са белязани от огромна волатилност от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, като на 7 март те достигнаха 14-годиишен връх. Оттогава насам Брентът поевтиня с около 40 долара за барел, а WTI -  с около 34 долара

   Цените също бяха подложени на натиск тази седмица и заради опасенията за забавяне на търсенето в Китай, тъй като вторият по големина потребител на петрол наложи строги мерки за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса в няколко градове в страната. Броят на новозаразените в страната обаче намаля наполовина на 15 март в сравнение с предходния ден, съобщи днес националната здравна комисия на Китай.

   Блокадите в тези части на Китай могат да бъдат отменени, ако случаите на Омикрон останат леки, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

   „Рисковете от Covid изчезват бързо, особено когато голяма част от населението е ваксинирано“, добави той.

   Междувременно предварителните данни на Американския петролен институт показват, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,8 милиона барела за седмицата, приключила на 11 март, докато запасите от бензин са намалели с 3,8 милиона барела. Запасите от дестилати са се повишили с 888 000 барела.

Тагове : цени , петрол , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha