Сряда, 18 Септември 2024

Браншовите организации в сектор “Плодове” затварят Кръговото на Дунав мост в Русе за протест на 13 март

Браншовите организации в сектор “Плодове” затварят Кръговото на Дунав мост в Русе за протест на 13 март
Публикация   12 Март, 2022   /     akcent.bg   /     715

     Браншовите организации в сектор Плодове излизат на мирен граждански протест срещу политиката, която води Министерството на земеделието в сектор Плодове. Протестът ще се проведе на 13 март (неделя) от 16.30 до 18.30 часа на територията на община Русе, на кръговото кръстовище на Дунав мост.

      От името на Сдружение “Съюз на дунавските овощари” вече е изпратено уведомление до кмета на Община Русе за провеждане на събитието.

      Целта на протеста е гражданите да изразят своите активни позиции по въпроса относно политиката, която води Министерство на земеделието в сектор “Плодове”.

      Заедно със Съюза на Дунавските овощари, в протеста ще се включат Асоциацията на овощарите в България и Добруджанският овощарски съюз.

_____________________________________ 

    По повод ставките за схемата за обвързано подпомагане за плодове, производителите наистина са притеснени и недоволни от намаленият им размер, но ние го очаквахме, защото бюджета по оперативната програма  е постоянна сума, която се разпределя на подадените заявления и отчетените минимални добини от земеделските производители. Овощарите са под голям стрес, как ще успеят да си финансират разходите с тези крайно ниски ставки.

   Нашата надежда и притеснение е по отношение компесаторните плащания. Още когато се предложи проекто бюджета за тази година ние алармирахме и написахме ясно становище, че бюджета под 200 мил.лв. за компенсации на последствията от пандемичта в приоритетните сектори, ще е крайно недостатъчен. Изпратили сме становище от над 30 неправителствени организации в сектор земеделие до народното събрание и инстотуциите, но не бяхме взети под внимание. В писмото до Мзм посочихме, че подпомагането със суми под лв./дка трайни насаждения ще е крайно недостатъчно и ще ви кажем защо.

  1. Единствената помощ, която получат производителите на плодове за претърпените загуби от пандемията ще е по тази помощ. Бюджета по de minimis e лимитиран и тази година беше даден на сектор животновъдство и за плодове пани в това направление не се очакват.
  2. Очакваме бюджета по мярката “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“да бъде разделен по равно межди растиниевъдство и животновъдство, като се има в предсвид, че по covid-19 в бюджета за растиниевъдство ще се подпомагат освен плододаващи плодове и зеленчуци, също така и винени лозя и маслодайна роза.

   Това предложение в никакъв случай не е своеволно, по наши изчисления ако не се осигурят тези средства на бранша, производителите с площи  от трайни насъждания под 60-100дка ще са обречени на фалити.

  Очакваме диалог и обеюаната ни добра комуникация с екипа на министър Иванов по отношение предложението за нотификация за Covid-19 мярката, за да се гарантира оцеляането на сектора.

__________________________________________________________

   Сдружение „Съюз на Дунавските овощари” е сдружение с нестопанска цел, на което главни цели са да защитава правата и интересите на своите членове, като развива и утвърждава науката, техниката и технологията в сферите на овощарството. Както и създаване на условия за развитие на съвременно производство на плодове от трайни насаждения при постигане оптимален екологичен ефект, защитаващ околната среда. Създаване на условия за спазване на принципите на лоялна конкуренция между земеделските производители.

Съюз е учреден през 2014г., като официално е регистриран през февруари 2015.

Нашият съюз е доказателство, че в България овощарството представлява възможности и добри алтернативи за развитие на печеливш бизнес.

Целта ни е да развие овощарството, отнасяйки предимствата, които имаме към изискванията на световните пазари продукция, която произвеждаме.

В него членуват над 360 производители от областите Русе, Разград, Силистра, Велико Търново, Търговище, Ловеч, Шумен, Добрич, Варна и Бургас като броят им постоянно се увеличава. Площта на насaжденията, които обхващаме е над 2 400ха, 24 000дка.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha