Село Красен днес е домакин на фестивал на гъбата. Той се организира за трета година.
На специален мобилен щанд експерти от Министерството на земеделието и храните предоставяха информация по Програмата за развитие на селските райони. Светослав Стоянов - директор на гъбозавода в Красен - обясни, че гъбите тук се произвеждат основно за вътрешния пазар.
Около 30 процента от продукцията се изнася за Румъния, като тя е основно в консерви. Доставките до Гърция обаче намаляха заради кризата там, уточни Стоянов. Производството на завода е между 1,5 и 2 тона печурка.
По думите на директора на предприятието вносът от Полша на печурка влияе на продажбите на българската гъба. Полската е на по-ниска цена. "Тя е обработена и с голяма трайност, но като вкусови качества в никакъв случай не може да стигне нашата", каза Стоянов.
В гъбозавода, в който работят 60 души, се произвежда и компост, който се изнася и за Румъния. Румънците го внасят от Унгария, но разходите за транспорт са по-големи и затова предпочитат нашия, заяви Стоянов.
Фестивалът на гъбата беше открит от кмета на община Иваново Георги Миланов. В забавната програма беше включено "Гъбено шоу", кулинарна изложба, в която участие взеха представители от 11 села. Те представиха най-различни вкусотии, направени от гъби или изобразяващи формата им. Предвиден е и конкурс за най-голяма и най-нестандартна гъба.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай