560 фирми от 25 държави и са представени над 170 сектора на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ в Пловдив

560 фирми от 25 държави и са представени над 170 сектора на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ в Пловдив
Публикация   10 Март, 2022   /     akcent.bg   /     761

Програмата за изложенията включва 25 събития в дните до 13 март. 117 от 10 държави на Винария. Организаторите очакват над 40 000 посетители от България и Европа.

   След двегодишна пауза поради епидемиологичната обстановка Международен панаир Пловдив отвори врати за най-голямото събитие в аграрния сектор и хранително-вкусовата индустрия на Балканите.
 
   За официалното откриване на международните изложби #АГРА, #ВИНАРИЯ и #ФУДТЕХ 2022 в панаирното градче пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министрите на земеделието Стефан Бурджев, Атанас Добрев и д-р Момчил Неков, председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски, дипломати, народни представители, пловдивският кмет Здравко Димитров и кметове на общини от област Пловдив, общински съветници.
 
   „Седмото издание на мегафорума регистрира ръст в изложбените площи и се разпростира на повече от 35 000 квадратни метра. За нас е чест да приветстваме над 500 водещи иновативни и динамични компании от 25 държави“, каза в словото си на церемонията по откриването доц. д-р Иван Соколов - главен директор на Международен панаир Пловдив. Той подчерта, че мегаизложението тази година е по-силно, по-богато и по-съдържателно. То инкорпорира в обща рамка спецификите на три международни изложби: АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. „Съхранявайки традицията, допълваме с последните новости от научната и практическата сфера. Така създаваме заедно обща индустрия, която носи етикета „платформа на синергични ефекти“, изтъкна доц. д-р Иван Соколов. Той подчерта, че експозициите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022 отговарят с актуални решения на всички днешни предизвикателства - климатични и екологични въпроси, биопроизводство и здравословно хранене, както и корпоративната социална отговорност на изложителите, които „поставят човека в центъра на бизнес инициативите си“.
    Главният директор на Международен панаир Пловдив каза, че в общия свят на потребителите и производителите взаимните интереси и ползи намират пресечна точка именно в Международен панаир Пловдив. „130 години Панаирът изпълнява своята мисия да създава по-добри възможности. Стабилност, предвидимост и доверие са ценностите, чрез които изграждаме нови партньорства и развиваме дългосрочни взаимоотношения“, заяви доц. д-р Соколов.
 
   Високите стандарти на Международен панаир Пловдив са известни в света и това стана ясно от речта на вицепрезидента Илиана Йотова. „За мен е чест да открия това традиционно събитие в Пловдивския панаир. Организаторите в тежки години на криза след криза запазват не просто традицията на Панаира в Пловдив, но продължават да го развиват“, посочи г-жа Йотова и поздрави домакините за куража и професионализма да печелят нови партньори и международен авторитет. „Когато в края на миналата година бях във Франкфурт и разговарях с ръководството на Международния панаир, тяхната реакция беше красноречива: България, Пловдив, панаирът!“, сподели вицепрезидентът. Тя изтъкна, че високото представителство на откриването на изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ е гаранция за подкрепа от страна на институциите.
 
   В приветствието си към организатори, изложители и посетители заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев каза, че форумът е изключително полезна традиция за обмяна на опит, идеи и нови визии за развитието на сектора. „Само заедно и в непрестанен диалог можем да постигнем с общи усилия развитието на конкурентоспособно, устойчиво земеделие, което да осигурява продоволствена обезпеченост на българския народ“, изтъкна той. По думите му Министерство на земеделието цели да подпомогне дейността на бранша, да е в полза на земеделците и да създава най-добрата среда за тяхното устойчиво развитие. „В тази връзка, Министерство на земеделието защити допълнителен ресурс от 150 млн. лв. в бюджета за 2022 година, като общият бюджет за земеделие възлиза на 450 млн. лв.“, съобщи заместник-министърът.
 
   С прерязването на лента домакини и гости обявиха Седмото издание на мегафорума за агробизнес, храни, вино и оборудване за открито, след което разгледаха експозициите на АГРА и щандовете на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha