Земеделец: България и Румъния могат да заместят Украйна на пазара на пшеница

 Земеделец: България и Румъния могат да заместят Украйна на пазара на пшеница
Публикация   07:43     08 Март, 2022 /     akcent.bg   /     447

Важен е механизмът, по който държавата ще се намеси на пазара за зърно, посочи Борислав Петков

   България и Румъния биха могли да заместят Украйна на пазара на пшеница с количествата, с които разполагат. Страната ни има определено количество пшеница в складовете, но най-вероятно ще бъде направена държавна интервенция по закупуването на пшеница, достатъчна до реколта 2023 година – около милион и половина тона. Това прогнозира по Bloomberg TV Bulgaria Борислав Петков, земеделски производител и бивш председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

   Той подчерта, че към момента подготовката на земеделските площи в Украйна сериозно изостава, а посевите и почвите не са подхранени. „Президентът Володимир Зеленски вече издаде указ, с който освободи земеделските производители от мобилизация, за да могат те да се съсредоточат върху посевите и възможността да засеят, но доколко това е възможно под ракетен обстрел тепърва ще видим“, отбеляза земеделецът.

   Борислав Петков, който се завърна от Киев преди дни, е категоричен, че няма откъде да бъде изнесена в момента пшеница от Украйна, защото пристанищата са под обстрел.  Той отбеляза, че ако войната попречи на украинските производители да засеят площите си със зърно и слънчоглед , то българските земеделци могат да отгледат добра реколта и да са актуални на пазара и очаква да се увеличат площите със слънчоглед.

   Бившият председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи смята, че най-важна в момента е продоволствената сигурност на държавата.

   „Би следвало в складовете на държавния резерв да има количество, достатъчно за 60 дни. Виждаме че в случая презапасяването ще е за близо година и половина, смята зърнопроизводителят.  Борислав Петков съобщи, че тази пшеница винаги може да се продаде впоследствие, но по думите му, по-важен е механизмът, по който държавата ще се намеси на пазара.

   Земеделският производител потвърди, че такъв не е обявен до момента и това поставя много въпросителни.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha