България увеличава житните си резерви заради войната

България увеличава житните си резерви заради войната
Публикация   08:17     07 Март, 2022 /     akcent.bg   /     517

ългария планира да увеличи житните си резерви и да купи зърно от местни производители, за да осигури вътрешните нужди за една година напред. Това е част от подготовката за рисковете от руската инвазия в Украйна и нестабилността на зърнените пазари, съобщава Ройтерс.

   Български зърнопроизводители съобщиха през седмицата, че държавата планира да закупи около 1.5 милиона тона пшеница, половината от количеството, което все още е в силозите. Възможно е и да бъде ограничен износа на пшеница, докато не бъдат направени планираните покупки.

Търговците казват, че в България, един от износителите на пшеница в Европейския съюз, се наблюдава увеличаване на търсенето за износ, като търговците търсят да заместт доставките от Украйна и Русия, които произвеждат 25% от произвежданата в света пшеница.

   В петък Унгария забрани износа на зърно заради увеличението на цените, причинено от руската инвазия в Украйна.

   "Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий. Имаме зърно за две години в страната, а държавният резерв има запаси от пшеница за 60 дни", казва вицепремиерът Асен Василев пред БНТ в петък вечер.

   "Имаме ресурсите за това (да купим пшеница), вместо да изнасяме цялата реколта и да се чудим през септември откъде да купуваме и на какви цени", каза Василев, който е и финансов министър.

   Ройтерс цитира Радослав Христов от Българската Национална асоциация на зърнопроизводителите, че са информирани, че докато държавата не изкупи 1.5 млн.тона пшеница, износът може да бъде ограничен.

   Въвеждането на допълнителни митнически проверки от тази седмица, според производителите цели да се забави товаренето на корабите със зърно за износ и е неофициален опит за спиране на износа.

   Христов казва още, че правителството се е ангажирало да не възпрепятства вече сключените сделки за износ на зърно и да позволи натоварените кораби да отплават.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha