Вторник, 8 Октомври 2024

JP Morgan: Шокът за руската икономика ще бъде подобен на този от кризата от 1998 г.

 JP Morgan: Шокът за руската икономика ще бъде подобен на този от кризата от 1998 г.
Публикация   05 Март, 2022   /     akcent.bg   /     441

   Русия е на път към икономически срив, който ще съперничи на този от кризата от 1998 г., когато страната обяви дефолт по дълга си. Това прогнозира американската инвестиционна банка JP Morgan, която обаче подчертава, че финансовите последици днес могат да бъдат по-малки в сравнение с 1998 г., предава Блумбърг.

   Дни след като руският президент Владимир Путин нареди на своите войски да нахлуят в Украйна, икономистите започват да публикуват прогнози за единадесетата най-голяма икономика в света, макар че перспективите пред нея продължават да са неясни и да подлежат на преразглеждане.

   В доклад, публикуван днес, от JPMorgan Chase & Co. обясняват на своите клиенти, че очакват свиване от 7% на руския вътрешен продукт за цялата 2022 г. От Bloomberg Economics пък прогнозират спад от около 9%. Икономиката на Русия се сви с 5,3% през 1998 г. на фона на финансовата криза на страната.

   Руската икономика е под огромен натиск от чуждестранните санкции върху търговията, финансите и пътуваният, както и изключването на множество руски банки от глобалната финансова система SWIFT. Русия опитва да предпази икономиката и пазарите си с капиталов контрол, удвояване на лихвените проценти и други спешни мерки, които неизбежно ще навредят на растежа.

     Санкциите подкопават двата стълба, насърчаващи стабилността – валутните резерви на централната банка и излишъка по текущата сметка на Русия“, казват в доклада си икономистите на JPMorgan, водени от Брус Касман. „Санкциите ще оставят своя отпечатък върху руската икономика, която сега изглежда е на път към дълбока рецесия“, добави той.

   Въпреки това инвеститорите твърдят, че макар човешките и геополитическите последици от нахлуването на Русия в Украйна да са по-значими от събитията през 1998 г., в краткосрочен план спадът на рублата се оказа по-малък и страната сега има по-голяма способност да предотврати неизпълнението на дълга си, особено ако други държави продължат да се противопоставят на налагането на санкции върху нейния износ на енергия.

   „Дългосрочното перспектива е по-тревожна“, коментира Тим Граф, ръководител на макростратегията за Европа, Близкия изток и Африка в State Street Global Markets. „Колкото по-дълго са в сила тези санкции санкциите, толкова Русия да се превърне в капиталов пазар, който да бъде избягван години напред, особено ако се предприемат и мерки срещу износа на газ и петрол“, добави той.

   „Слабостта на валутата, която виждаме сега, неизбежно ще бъде инфлационна, особено ако икономиката остане затворена от останалия свят“, каза Граф. „В този случай не е трудно да си представим екстремни сценарии, подобни на периода след 1998 г.“, допълни анализаторът.

   Приходите от петрол и газ осигуряват подкрепа в твърда валута за Русия, тъй като продажбата и транспортирането на енергия не са подложени на санкции заради опасенията на правителствата на САЩ и другите страни, че подобни ограничения крайна сметка ще навредят повече на техните икономики. В началото на годината Русия имаше месечен излишък по текущата сметка от около 20 милиарда долара.

       Bloomberg Economics смята, че при потенциално блокирането на износа на петрол и газ руската икономиката може да се свие с около 14% тази година.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha