Асен Василев: Блокирането на авоарите на централната банка на Русия е най-сериозната санкция

Асен Василев: Блокирането на авоарите на централната банка на Русия е най-сериозната санкция
Публикация   08:16     27 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     371

Договаряме с Гърция изграждане на нова ядрена мощност

   Започнахме разговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен 20-годишен договор, каза днес пред "Нова телевизия" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той не отговори на въпрос къде ще се намира тя, но уточни, че ще се действа бързо, при положение, че има купувач на електроенергия, което премахва бизнес риска.

   Информацията се появява няколко седмици, след като в управляващата коалиция се проявиха противоречия по това нужна ли е АЕЦ "Белене" или не. Премиерът Кирил Петков на няколко пъти спомена, че проектът не е икономически изгоден, докато от БСП настояха да се изчака записания в коалиционното споразумение анализ на проекта.

   Василев каза още, че България, която сега е акционер в терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполос, ще стане акционер и в пристанището и така ще получи излаз на Егейско море.

 

  Василев е на мнение, че на този етап не е нужна актуализация на бюджета, заради войната в Украйна. В бюджета има достатъчно буфери, за да се посрещнат нуждите по мобилизацията на армията и всички бежанци, които очакваме от Украйна", каза Василев. Той допълни, че се предвижда пакет мерки, които да помогнат на бежанците от Украйна да започнат живота си тук. Сред тях бил механизъм за отпускане на кредити за покупката на имот и започване на бизнес.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha