Ужилването КТБ: Нов ракурс към "убийството на Пеевски"

 Ужилването КТБ: Нов ракурс към
Публикация   17:21     18 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     277

На фона на фиаското с разследването, което беше ръководено от сегашния главен прокурор, нови детайли повдигат въпроса за ролята на държавните институции във фалита и източването на банката

   Опитите да бъде заметено защо и как рухна КТБ, а данъкоплатците бяха ужилени с милиарди, не се увенчават с траен успех. Напротив, на фона на пълното фиаско досега с разследването се появяват нови детайли, които повдигат въпроси за ролята на държавни институции в случая, наречен "кражбата на века".

   От сдружението "Боец" публикуваха снимки, на които настоящият главен прокурор Иван Гешев, който беше и наблюдаващият прокурор по делото за фалита на банката, е на безгрижна ваканция с един от тримата арестувани през 2014 г. "убийци" на депутата от ДПС Делян Пеевски. Разигралият се в рамките на 72 часа фарс, обявен от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров за "грешка", приключи бързо със заключение за липса на престъпление. Но послужи за фактическото катурване на четвъртата по големина банка в страната. В един и същ ден - 13 юни, излезе съобщение за ареста на подготвялите евентуалното убийство на Пеевски, а с внушението, че то е поръчано от Цветан Василев, прокуратурата нахлу в КТБ, предизвиквайки паническото теглене на пари.

   Кой е посочил и как точно семейният приятел на Гешев е попаднал сред арестуваните, които Пеевски нарече "моите убийци" при посещението си в следствената служба, ръководена от небезизвестния Петър Петров - Петьо Еврото, е много важно за разплитането на причините, довели до рухването на банката.

   ГДБОП и Министерството на правосъдието обявиха, че ще предприемат проверки по сигнала и снимките, които никой досега не опроверга. Те трябва да хвърлят светлина по ключовия въпрос има ли данни, които да говорят за предприети от държавни органи действия за целенасочен фалит и източване на банката. И ще се впишат в поетия в коалиционното споразумение ангажимент на новата власт за независима ревизия на продължаващата вече седем години несъстоятелност на КТБ, от която резултатът е и вторичното разграбване на активите й.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha