Петък, 11 Октомври 2024

Лекари от УМБАЛ ,,Канев,, с отворено писмо по повод зачестилите прояви на агресия към медици

Лекари от УМБАЛ ,,Канев,, с отворено писмо по повод  зачестилите прояви на агресия към медици
Публикация   17 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     1069

  Снимка: Дарик 

Лекарите от УМБАЛ "Канев" в Русе излязоха с отворено писмо по повод на зачестилите прояви на агресия към медици, съобщи д-р Петя Кашукеева. 

То е адресирано до Министерството на здравеопазването и включва становище на русенските медици, както и предложения за възстановяване на толерантността и уважението на пациентите и техните близки към лекарите.

   Според здравните работници необходимо доверие в правилността на провежданото лечение, в необходимостта от наложените ограничения на контактите, подобряването на възможностите на комуникация между пациентите и техните близки в условията на противоепидемични мерки.

   Сред предложенията са да има разяснителна кампания, обучение на медицинските кадри в умения да разпознават склонни към агресия пациенти и техни близки, като по този начин предотвратяват възникване и развитие на конфликтни ситуации. 

   "Да се изработят също подходи за съобщаване на близки на пациенти за неблагоприятни прогнози от изхода на провеждано лечение, за настъпила смърт и причините за нея, да има и кампания за убеждаване на гражданите, че вербалната и физическа агресия към лекари и медицински специалисти води единствено до влошаване на качеството на тяхната работа и би могла да доведе до създаване на опасност за живота и здравето на болните", обясни д-р Кашукеева.

    Медиците са на мнение, че всичко това може да се осъществи чрез обсъждане и вземане на съответните решения от Българския лекарски съюз с помощта на пациентски организации, в продължаващото обучение на медицинските кадри и кампании, организирани от лечебните заведения.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още