Димитър Ценов: „Не бива да се смесва или слива с никое друго с държавни или с частни средства създадено учебно заведение”

Димитър Ценов: „Не бива да се смесва или слива с никое друго с държавни или с частни средства създадено учебно заведение”
Публикация   06 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     426

   Подготвя се сливане на университети по идея на Министерството на образованието и науката. Идеята не е представена все още, но стана ясно, че от 38 държавни висши училища остават 16. Академията в Свищов се предвижда да бъде „обединена“ с УНСС и Икономическия университет – Варна. Актуално Свищов припомня историческите факти за създаването преди 85 години на Търговско училище в Свищов, носего името на своя Дарител – Димитър Апостолов Ценов.

   На 1-ви септември 1912 година Димитър Апостолов Ценов – родолюбив българин и възрожденец, виден търговец, акционер и предприемач, завещава на родния си град Свищов цялата си собственост – пари, ценни книжа и недвижими имоти, оценени тогава на 5 милиона златни лева. Дарението на Димитър Ценов е най-голямото индивидуално и второто по големина за развитие на българското висше образование, след това на братята Евлоги и Христо Георгиеви (6 млн. зл. лева) за Софийския университет.
Голямото си състояние, което е натрупал, Димитър Ценов дарява за откриване и поддържане на висше търговско училище в родния Свищов. В писмото си до кмета на града, Ценов пише: „Аз имах една мечта – да направя нещо за родния си град, в който захванах своето търговско поприще, и за българина, комуто изглежда предстои още много културна борба, додето ще може да постигне своята .справедлива национална и човешка кауза”

 


 

   Димитър Ценов собственоръчно пред свидетели подписва своето завещание и обявява своята воля: „Оставям и назначавам за свой универсален наследник Българската държава, в лицето на господин Министъра на народното просвещение. … Нареждам моето имущество, в неговата цялост, да послужи за образуването на един фонд, носещ на вечни времена моето име „Димитър А. Ценов”… От чистия приход (на фонда) 10% да се капитализират и прибавят ежегодно и редовно – вечно, към капитала на фонда. … Щом чистият доход от фонда достигне 300 хиляди златни лева годишно, веднага да се основе и издържа от чистия доход едно висше търговско училище в Свищов. … Дисциплините, които ще се преподават трябва да обхващат търговските науки, финансовите науки, търговското право, банковото дело, науките по застрахователно дело и др….”.
 

   В завещанието на Ценов е даден задължителен пример за съграждане на училище по подобие на берлинското Ханделсхохшуле с напълно самостоятелен статут, което никога и при никакви обстоятелства „не бива да се смесва или слива с никое друго с държавни или с частни средства създадено учебно заведение”.

   Дарителят надживява акта на завещанието си с цели 20 години. Живял целенасочено и почтено, Димитър Ценов скромно се оттегля в усамотение. Последните си години преживява в болница на Червения кръст, за да не накърни отделените средства за училището. Умира през 1932 г. и е погребан в двора на манастира „Св. Св. Петър и Павел” в Свищов.

 

Тагове : Ценов , Свищов ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha