Сряда, 9 Октомври 2024

Държавата ще купува централизирано ток за училища и общини

Държавата ще купува централизирано ток за училища и общини
Публикация   04 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     503

   Държавата ще прави централизирано закупуване на електроенергия, за да има предвидимост в цените за 12 или 24 месеца. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на блицконтрола в парламента днес.

   Такъв вариант ще предложи работната група, която е създадена да търси решения заради затруднения на общини и други институции покрай растящите цени на тока за небитови потребители. Според Василев общини, детски градини, училища и други ще могат да купуват ток от общ доставчик, който ще купува от името на държавата и ще има предвидимост от 12 или 24 месеца на цените.

  Финансовият министър каза още, че със сметките за февруари общини, училища, социални домове и други ще получат компенсация от 250 лв. за мегаватчас за януари и февруари, каквито компенсации са предвидени за небитовите потребители. Ако някоя община има нужда от още помощ, дори и след получаването на тази компенсация, тя може да поиска такава от правителството, но ще бъде проверена и от Агенцията за държавна финансова инспекция как изразходва бюджетще и.

   По-късно пред журналисти в кулоарите на парламента Василев уточни, че причината компенсацията да не бъде изплатена през януари месец е, че се е чакала нотификацията от Европейския съюз.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha