Сряда, 9 Октомври 2024

Инфлацията тази година ще е най-високата от кризата от 2008 г. и няма да намалее бързо

Инфлацията тази година ще е най-високата от кризата от 2008 г. и няма да намалее бързо
Публикация   26 Ян, 2022   /     akcent.bg   /     385

  Цените в България ще продължат да се покачват чувствително и този процес, случващ се със скорост, необичайна от почти 14 години насам, няма да се забави през настоящата година. И вероятно ще продължи, макар и в по-смекчен вариант, до средата на десетилетието.

   Инфлацията в България през тази година ще бъде най-високата от 2008 г. насам. Увеличението ѝ, което се наблюдава напоследък, е повсеместно, а не е съсредоточено само в конкретни сектори. Този процес може да се задържи в близките няколко години и ще е особено видим в цените на храните. Натискът да се повишават заплатите, включително защото не достига работна ръка, ще е допълнителен фактор за ръст на инфлацията.

  Това е оценката от понеделник на рейтинговата агенция "Фич" (Fitch), според която през 2022 г. средната инфлация в страната ще се повиши до 5.2%. Това равнище е по-оптимистично от прогнозите на финансовото министерство в София.

   БНБ очаква инфлацията да отчете пик до средата на годината, като в края й се върне на нивата от декември 2021 г. В публикация на управителя Димитър Радев в тримесечия бюлетин на Асоциацията на банките в България се казва: "Темпът на нарастване на цените у нас през 2022 г. очакваме да достигне пик на годишна база в рамките на първото полугодие, а в края на годината отново на годишна база да спадне под отчетения към декември 2021 г." През декември Националният статистически институт отчете годишна инфлация 7.8%. Финансовото министерство очаква средногодишната инфлация за 2022 г. да бъде между 6 и 7%, а пикът да бъде през март-април.

   Това означава, че за много българи ще е по-скъпо и ще купуват по-малко - а частното потребление години наред бе водещ фактор за икономическия растеж - макар ефектът да се смекчава от схеми за подкрепа, т.е. от добавянето на още средства в икономиката. Тепърва трябва да се стабилизират и намалят рекордните цени на енергията за бизнеса, а след края на зимния сезон повече за нея ще трябва да плащат и гражданите.

   Още не се знае как ще се отрази вливането на милиарди евро по Плана за възстановяване. България дори не е отговорила на последните забележки на Европейската комисия, за да получи одобрение, т.е. необичайното добавяне на още значителни средства може да се усети в най-добрия случай през втората половина на 2022 г. и по-скоро през 2023 г. И ефектът върху цените едва ли ще бъде за намаляване на инфлацията.

    Каква е най-новата прогноза на МВФ

 Във вторник и Международният валутен фонд съобщи в зимната си прогноза, че инфлацията ще остане висока през цялата 2022 г. и може би ще започне на намалява догодина. В средносрочен план, т.е. в рамките на следващите 3 години, това зависи от овладяването на пандемията, намаляването на кризата във веригите за доставки, кога централните банки ще започнат да покачват лихвите и дали потреблението ще се пренасочи от стоки към парализираните от COVID-блокадите услуги.

 

 

В Европа причината за високата инфлация безспорно е една - цените на енергията, посочва анализът на МВФ.

    В Европа причината за високата инфлация безспорно е една - цените на енергията, посочва анализът на МВФ.

Важно за инфлацията е и да се укроти бързото поскъпване на горивата в следващите две години, напомня МВФ. Прогнозата на фонда е, че петролът през 2022 г. ще поскъпне с 12%, а природният газ - с около 58% (все пак значително по-малко от случилото се през миналата година). Догодина - ако няма неприятни изненади - темпото на повишаване на цените в сектора би трябвало да намалее. Същото се очаква при храните - "умерено поскъпване" от 4.5% през 2022 г. и намаляване през 2023 г.

    И МВФ напомня, че по-високата цена на живота ще засили натиска от потребителите за по-високи заплати, които допълнително засилват инфлацията и притискат регулатори и централни банки да повишават нивата на лихвите, за да овладеят цикъла на все по-високи цени.

   Затова в зимната прогноза на фонда се казва, че повишената инфлация ще продължи през цялата 2022 г. - по-дълго от предишните очаквания през октомври. Добрата новина е, че Европейската централна банка, обещава да направи необходимото, за да поддържа лихвите на сегашните нива, а инфлацията - около 2.5% за еврозоната, към която се стреми България.

   "Фич" впрочем казват, че постигането на ценова стабилност ще е най-голямото предизвикателство за България, все още разчитаща да въведе еврото след по-малко от две години.

        "Руската връзка"

Растящото напрежение около Украйна допълнително ще повиши цените на енергията и суровините за много държави, като задържи покачващата се инфлация по-продължително време, коментира пред "Ройтерс" във вторник Гита Гопинат, първи заместник на управляващия директор на МВФ. Ситуацията е много по-различна от 2014 г. и анексирането на Крим, когато енергийните цени рязко намаляха поради ниско търсене и солидни количества шистов газ на пазара. Сега поскъпват и суровини и материали, изнасяни от Русия. МВФ не представи сценарий с война в Украйна, но Гопинат казва, че това би довело до "много по-висока инфлация за продължително време".

Същото е в Централна Европа

  В страни като Полша и Унгария бизнесът и потребителите са в същото положение, разказа тази седмица "Ройтерс". Производителите - от големите до средните и малките семейни фирми - вече изчерпват възможностите си да лавират и започват да прехвърлят бремето на повишените цени на клиентите си и крайните купувачи.

  Там, където компаниите успяват да го направят, това подхранва потребителската инфлация и допринася за скока на цените в Централна Европа. Тук той е по-силен, отколкото на други места на континента, поради възстановяванията в региона, движещи се от потребителите, и изключително ограничените възможности да се намерят служители на пазара на труда. Налице е нарастващ риск инфлацията да бъде по-висока, отколкото някои очакват.

  • В Унгария средната инфлация тази година може да достигне 5.5%, най-високата от 2012 г. насам и с цели 65 базисни пункта над прогнозите от месец по-рано, според проучване на "Ройтерс".
  • Основният лихвен процент в Полша може да се покачи до 4% тази година, според Гжегож Малишевски, главен икономист в Bank Millennium във Варшава
  • В Чехия цените на производител нараснаха миналата година с най-бързия им темп от 1995 г.
  • Пазарите залагат, че централната банка в Прага ще повиши основния си лихвен процент, който сега е 3.75%, с още 50 базисни пункта през февруари; не е изключен връх тази година от близо до 5%.
  • Чешката национална банка сигнализира този месец, че инфлацията ще бъде по-висока от очакваното, като вероятно ще се повиши над 9% в началото на 2022 г. с шанс да надхвърли 10%.

  Проучване на Чешката индустриална конфедерация установи, че една от всеки пет фирми се очаква да повиши цените с най-малко 10%, а 38% ще повишат цените с 5-10%.

   Проучване на унгарския институт GKI през декември показа, че малките и средни предприятия очакват средно 15% увеличение на разходите през 2022 г., отчасти поради 20% увеличение на минималната заплата от правителството на Виктор Орбан, опитващ се с всички средства да спечели симпатизанти преди изборите на 3 април.

   В Унгария автомобилният производител Suzuki също прехвърля част от по-високите си разходи върху клиентите. "Правим всичко възможно, за да оптимизираме разходите си, но ще бъдем принудени да прехвърлим част от това покачване на цените", казаха от компанията за "Ройтерс".

Тагове : инфлация , криза ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha