Петък, 20 Септември 2024

16 страни от ЕС поискаха мерки и финансова подкрепа за изграждане на гранична защита

16 страни от ЕС поискаха мерки и финансова подкрепа за изграждане на гранична защита
Публикация   23 Ян, 2022   /     akcent.bg   /     433

   Вътрешните министри на страните от Евросъюза, които изпитват натиск от нелегалната миграция, призоваха за повече действия за укрепване и защита на външните граници на блока. В конференцията в Литва участваха представители на страни от Блока и Шенгенската зона, както и служители на Еврокомисията.

   Шестнайсет страни от Европейския съюз подписаха съвместна декларация, в която призовават общността да осигури подходяща финансова подкрепа за мерки срещу незаконната миграция. Според декларацията, подписана на Конференция за управление на границите, ЕС също така би трябвало да предостави финансиране за физическа инфраструктура за гранична защита. Министрите от държави, включващи Гърция, Полша, Италия, Австрия и Франция, която в момента е ротационен председател на ЕС, участваха в конференция за сигурността на границите в столицата на Литва. Държавите членки по външните граници и държавите членки, подложени на натиск, би трябвало да бъдат подкрепени от ЕС и неговите агенции, е позицията и на Литва.

    Европейската комисия отхвърля исканията да покрива разходите за строеж на гранични огради за спиране на мигрантите. В последната мигрантска вълна Полша и балтийските държави са изправени пред натиск по границите си с Беларус, която е обвинена от ЕС, че използва хилядите мигранти, за да дестабилизира блока. Литва е особено засегната, а правителството й реагира с построяване на гранична ограда, дълга стотици километри.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha