През март 2025 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е 0.2% спрямо предходния месец, а
Инфлацията от началото на годината е 2.8%.
През месец март 2025 г. най-силно са се увеличили цените на следните хранителни продукти: домати - с 8.4%, пипер - с 8.1%, зеле - с 6.6%, яйца - с 5.3%, плодови сокове - с 5.1%, зрял чесън - с 5.1%, чай - с 4.9%, ябълки - с 4.2%, шоколад и шоколадови изделия - с 3.8%, кафе - с 2.8%, гъби - с 2.2%, месо от домашни птици - с 1.3%, сирене - с 1.3%, газирани напитки - с 1.1%, зрял боб - с 1.0%, минерална вода - с 1.0%, сладка, мармалади и мед - с 1.0% и др.
Намалени са цените на следните хранителни продукти: листни зеленчуци - със 7.0%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 5.6%, краставици - с 3.9%, зрял лук - с 2.2%, прясна и охладена риба - с 1.8%, свинско месо - с 1.7%, зелен лук, чесън и праз - с 1.8%, млечни масла - с 1.5%, пресни зеленчукови подправки - с 1.0% и др.
Натрупаната инфлация, измерена с ИПЦ, за последните три години е 22.2%, а за последните пет години е 38.2%.
Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март 2025 г. се повишава с 0,3% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускорява до 4,0% от 3,9% през предходните два месеца, достигайки най-високо ниво от декември 2023 г. насам.
Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай