Сряда, 9 Октомври 2024

Държавата ще плаща за следването, ако студентът е сключил договор с работодател по 96 специалности

Държавата ще плаща за следването, ако студентът е сключил договор с работодател по 96 специалности
Публикация   10 Ян, 2022   /     akcent.bg   /     934

   Регистър на специалностите, за които държавата плаща изцяло или частично разходите за следването, публикува Министерството на образованието и науката (МОН).

   Условието е студентът да е сключил договор с работодател за стаж за периода на обучението и за работа след завършване. Освен до информация за специалностите студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата.

   Регистърът дава възможност за двупосочна връзка между студентите и бизнеса, уверява пресцентърърът на МОН. Обучаващите се по-лесно ще намират място за професионалната си реализация, а фирмите - необходими специалисти за дейността си.

   Държавата ще плаща изцяло или частично таксите за обучение на студенти от 96 различни специалности, в случай че имат сключен договор с конкретна фирма за стаж и работа след завършване. При сключени договори със студенти, които се обучават по държавна поръчка, държавата поема цялата такса за обучение. В случай че студентът се обучава срещу заплащане, държавата поема разликата между таксата за държавна поръчка и тази за платено обучение, уточниха пред "Дневник" от МОН.

   Тази мярка е регламентирана в Наредба от 21 януари 2021 г. Разликата между нея и субсидираното от държавата обучение (държавна поръчка) е при пълното и частично покриване на таксите и разходите за обучение. При субсидираното обучение (държавна поръчка) държавата заплаща разходите за обучение на студентите, но останалите такси се покриват от обучаващите се. При новата мярка има възможност за изцяло безплатно обучение при сключен договор за стаж и работа с конкретен работодател, обясниха от ведомството.

   Списъкът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда и ще се актуализира всяка година. Министерският съвет също всяка година ще утвърждава и списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори за стаж и работа.

По предложение на различни министерства през настоящата академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. тези работодатели са заявили необходимост от 975 специалисти.

    Информационната система на специалностите и работодателите се поддържа от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към МОН. Регистъра на работодателите и специалностите, за които държавата осигурява финансова подкрепа при сключване на договор за стаж и работа, можете да видите тук.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha