Министерството на образованието се надява на поне 500 хил. теста за учениците през януари

Министерството на образованието се надява на поне 500 хил. теста за учениците през януари
Публикация   11:29     07 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     492

   До средата на януари Министерството на образованието се надява да бъдат получени поне 500 хил. от т. нар. щадящи тестове за учениците, с които се изследват проби от слюнка, за да бъде осигурена възможността за присъствено обучение. Това се разбира от отговори на ведомството, изпратени до "Дневник".

   В контекста на нов ръст на случаите на COVID-19 заради разпространението на варианта Омикрон ще нараснат и нуждите за тестове, така че обучението в клас да продължи. Според заявките и на новото правителство (такива бяха политическите изказвания и на предишните управляващи) до ограничения в образоването ще се прибягва само в най-краен случай.

   Възможността за присъствено обучение е обвързана обаче с представяне на сертификат за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване, високи нива на антитела, PCR или антигенен тест) или изследване с щадящи тестове, когато заболеваемостта в дадена община е над 250 нови заразени на 100 хил. население.

   В отговорите до редакцията Министерството на образованието не посочва броя на общините, които са засегнати, а публичните данни са за областно ниво. "Заболеваемостта е много динамична - всеки ден някои общини излизат от тази зона, а други се включват. В последните дни все повече общини надхвърлят границата от 250 на 100 000. Т.е. не можем да посочим брой общини. Това се следи от

   Според данни на институцията на склад има около 1 млн. теста за учениците, които се очаква да бъдат достатъчни до края на следващата седмица и частично в периода от 17 януари до 24 януари, като засега липсват около 150 хил. теста.

   "Очаква се в средата на януари да пристигнат още поне 500 000 теста от новата обществена поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването преди празниците", съобщава Министерството на образованието



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha