30 ученици от Машиностроене и Автотранспорта са на трудови договори в Дунарит

30 ученици от Машиностроене и Автотранспорта са на трудови договори в Дунарит
Публикация   10:45     22 Дек, 2021 /     Текс и снимка: Румен НИКОЛАЕВ   /     900

Това е повече подкрепа на училищата и инвестиция в бъдеще, смята изп. директор инж. Петър Петров

  В бройката работещи в Дунарит от близо 900 души са  и 30 ученици на дуално обучение, които иман трудови договори.

Според изп. директор инж. Петър Петров   има проблем с професионалното образование, което е неглижирано много време, почти всички направления имат проблем с приема.

  Факт е, че Дунарит е търсил възможност за сътрудничество в Гимназията по механотехника, но не е получил подкрепа. Това се случи преди време и очаквахме да се повтори времето, когато е имало цяла паралелка със стипендианти на завода, споделя Петров.

  Оттам обясниха, че въпреки създадената паралелка, липсата на интрес у учениците и техните родители не се е стигнало до нейната реализация.

  В периода, в който осъзнахме, че оттам нямаше отклик, но после се появи интерес от други училища. Хора, които търсиха подкрепа, ние им я дадохме. В момента имаме договори с Професионалната гимназия по промишлени технологии и с Гимназията по автотранспорт. От тези две училища проявиха инициатива, за разлика от Гимназията по механотехника.

  Друг е въпросът, колко от обучаваните в завода стипендианти ще останат на работа, коментира инж. Петров.   Догодина ще завършат първите от тях. От фирмата разглеждат това като инвестиция в бъдещето- по-скоро като възможност и помощ на съответното училище- да се вдигне авторитетът на училището, да се подобри приемът  и тогава вече да се появят кадри, каквито имаме като необходимост.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha