Почина бившият директор на Първа частна банка Венцислав Йосифов

Почина бившият директор на Първа частна банка Венцислав Йосифов
Публикация   04:43     16 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     522

   Бившият директор на Първа частна банка Венцислав Йосифов е починал на 74-годишна възраст, съобщи във Facebook бизнесменът Румен Ралчев. Той не дава повече подробности за причината за смъртта.

   Освен като банкер Йосифов беше популярен и като бивш съпруг на съпругата на бившия лидер на БСП и бивш премиер Сергей Станишев - Моника Станишева. Той е един от емблематичните банкери на прехода като през 1990 година застава на "Първа частна банка". Тя е сред най-мощните в страната до фалита си през 1997 година. Йосифов беше един от подсъдимите по така наречените "банкови дела" за безстопанственост и разхищения, но не получи осъдителни присъди. Той дори прекара няколко дни в предварителния арест.

  През 1995 година Венцислав Йосифов е кандидат за кмет на София на БСП, но губи от Стефан Софиянски. Инициативен комитет го издига за кандидат за президент пред 2011 година. Тогава става ясно, че е сътрудничел на Държавни сигурност, управление IV-II-II, като агент с псевдоним Илиев. От ДС е използван в качеството на доверено лице от Управление "Икономика" в контраразузнаването.

   Йосифов е роден в Лом през 1947 г. Завършва електронна техника във ВМЕИ "Ленин". През 1974-1977 г. работи като щатен комсомолски работник - секретар на заводския комитет на ДКМС, след това е началник на цех в ЗЕМ "Васил Коларов". Бил е и в дирекция "Международно сътрудничество" в ДСО "ИЗОТ". После работи в държавно обединение "Електроника".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha