Появи се конкурент на Атанас Атанасов за председателското място в ДСБ

Появи се конкурент на Атанас Атанасов за председателското място в ДСБ
Публикация   07:57     03 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     216

   Вече има първи конкурент за постта председател на ДСБ на предстоящото през следващата година национално събрание. Настоящият Атанас Атанасов ще се кандидатира отново се разбра от негов коментар след изборите, но позициите му вероятно ще зависят и от преговорите и постовете в евентуалното бъдещо коалиционно правителство. Дългогодишният председател на партията за район Лозенец Елена Спасова обяви в сряда (2 декември) с публикация във "Фейсбук", че ще се кандидатира за поста. Пред "Дневник" тя потвърди своето решение и коментира, че иска да направи партията и хората, които стоят зад нея по-разпознаваеми.

   "Знам как трябва да изглежда тази партия и знам как трябва да се управлява. Не, не искам да съм депутат. Знам какво не трябва и кое трябва. Знам, че е тъпо да нямаш смелост да свикаш събрание и да, аз ще го свиквам редовно", пише Спасова.

   Официални реакции на кандидатирането й до края на деня нямаше.

По думите на Спасова именно несвикването на събрание на националните органи е довело до напрежение в партията, което се е увеличило след като лидерът на ДСБ Атанас Атанасов еднолично взе решение да постави като водач на листата на "Демократична България" в 24-ти софийски избирателен район журналистът Иво Божков, вместо зам.-председателят на партията Цецка Бачкова, която бе народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание. Тогава ръководството на областната организация разпространи писмо до медиите, с което поиска оставката на Атанасов и свикването на събрание.

  Атанасов не само, че не подаде оставка, но не го напправи и след загубата на изборите на 14 ноември, за разлика от другите съпредседатели на "Демократична България". Вместо това лидерът в оставка на ДСБ съобщи с публикации във "Фейсбук", че ще бъде свикано национално събрание за избор на председател и национално ръководство. Това, по думите на Спасова, е трябвало да бъде направено още през пролетта, тъй като мандатът му отдавна бил изтекъл, но се отлагало заради епидемичната обстановка.

   Засега не е известно кога ще се проведе националното събрание на ДСБ, на което ще се избира ново ръководство, но според запознати в партията крайният срок това да се случи е 14 февруари.

   ДСБ е част от коалицията "Демократична България", която е в преговорите за ново коалиционно управление с мандата на "Продължаваме промяната", които текат след изборите. Атанасов е и съпредседател на формацията. В парламентарната й група в новия парламент, от ДСБ влизат седем представители. Засега не е ясно дали ДСБ ще имат и пряка номинация за министър или други позиции в бъдещото управление или ще бъдат представени през коалицията.

Тагове : конкурент , ДСБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha