Сряда, 9 Октомври 2024

Заради инфлацията цената на хляба у нас ще продължи да расте

Заради инфлацията цената на хляба у нас ще продължи да расте
Публикация   28 Ноемв, 2021   /     akcent.bg   /     346

   Цената на хляба ще продължи да се увеличава до края на годината, предупреждават от бранша. Причината е увеличението на цените на тока и горивата. В последните месеци цената на хляба достигна средно 1.20 лв. за половин килограм, като могат да се видят цени и до 2 лв.

   Хлябът у нас поскъпна. Средната цена на най-търсения продукт се повишава средно с 10 стотинки през този месец, а производителите очакват до края на годината в София цената на килограм хляб да достигне до 2 лв. Причината за това увеличение е инфлацията – през август основните стоки и услуги поскъпнаха с 3,7 на сто, основно като резултат от скока на горивата и електроенергията.  Производителите отчитат, че разходите им са се увеличили много сериозно. Финансистът Любомир Дацов смята, че бързо трябва да вземат политически мерки за ограничаване на ръста на цените.

   В края на лятото ръст беше отчетен при над 90% от потребителската кошница. Драстично скочи и цената на олиото, което се продава на средна цена от 3,80 лева за литър. Сериозно е увеличението и при цените на зеленчуците и продовете.

Тагове : цена , хляб ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha